Avem la activ două călătorii la Paris și, cu toate acestea, încă nu am reușit să-l descoperim în totalitate. Sigur că atârnă foarte mult și faptul că este un oraș foarte mare, așa că nu-i chiar floare la ureche să îl iei la pas și să-l explorezi dincolo de ceea ce tot turistul vrea să vadă, dar are oricum o mulțime de obiective turistice și de activități pe care, fie că-ți place să te îngrămădești cu un puhoi de lume, fie că nu, trebuie să le vezi.




Fiind un oraș unic, prin diversitate, eleganță și viața de care debordează, Parisul poate fi o destinație de orice fel: îți poți petrece aici luna de miere, că doar e orașul îndrăgostiților, sau un citybreak cu copiii, îți poți trimite părinții într-o vacanță cadou de neuitat sau, pur și simplu, poți pune de o escapadă dacă te-ai plictisit de casă și vrei să vezi și altceva.

 Ca să fie lucrurile mai ușoare, am strâns 19 idei de a-ți petrece timpul într-o vacanță pe cinste în orașul luminilor.

  1. Turnul Eiffel, ziua și noaptea

Vorbim despre o emblemă a întregii Franțe, nu numai a Parisului, care merită să fie vizitată în două momente diferite ale zilei: o dată pe lumină, când poți urca în turn – chiar dacă, sincer, de la bază pare înfricoșător de mare – și te poți delecta cu o priveliște absolut minunată – noi, de pildă, am stat vreo 20 de minute la coadă, dar a meritat din plin –, și a doua oară seara, când se aprind o mulțime de lumini ce transformă totul, iar turnul parcă nici nu mai e același. Încântarea ta va fi atât de mare de parcă l-ai vedea pentru prima oară, nu alta.

Eiffel_Tower_night

 

2. Moulin Rouge

Celebru pentru renașterea modernă a can-can-ului și pentru moara de vânt roșie de pe acoperiș, cabaretul se află foarte aproape de cartierul Montmartre.

Poți face o plimbare de voie, care nici nu te-ar costa nimic, și explora străduța cu zeci de sex-shopuri, ceea ce, vei vedea, este o experiență în sine.

 

Paris-Moulin-Rouge

3. Cartierul Montmartre și Basilica Sacré-Coeur

Cartierul este fermecător, iar bazilica se află cocoțată în vârful dealului Montmartre, care este și cel mai înalt punct al Parisului. Intrarea în bazilică este gratuită, dar greul abia acum începe – asta dacă vrei să ajungi în dom, sigur. Trebuie să urci 300 de trepte.

sacre-coeur-front

4. Catedrala Notre Dame

Catedrală catolică din perioada medievală și exemplu fermecător de arhitectură gotică franceză, Catedrala Notre-Dame este una dintre cele mai mari și mai cunoscute din întreaga lume, darămite din Paris. Poate și datorită scriitorului Victor Hugo, care a scris ”Cocoșatul de la Notre-Dame”, ea a devenit rapid celebră, fiind vizitată anual de peste 13 milioane de turiști.

Fiind finalizată în 1345, ea a fost vandalizată și restaurată de mai multe ori, dar a supraviețuit totuși trecerii timpului. Intrarea este gratuită.

Paris - Notre-Dame Cathedral

6. Muzeul Luvru

Fără doar și poate, ar trebui să pui de o parte o zi întreagă pentru o vizită la muzeu, căci este uriaș și adăpostește o mulțime de opere de artă pe care să le vezi.

Dacă nu ai, însă, suficient timp la dispoziție, te poți opri și-n fața piramidelor de sticlă pentru câteva fotografii.

 

louvre

7. Grădinile Versailles și Grădinile Luxemburg

Grădinile Luxemburg sunt ceva mai la îndemână, aflându-se în oraș, iar accesul în grădină este gratuit. Pentru Versailles, însă, îți trebuie ceva mai mult timp, întrucât palatul și grădinile sale sunt în afara Parisului și, mai mult decât atât, se întind și pe o suprafață mai mare, ceea ce face ca și vizitarea să dureze mai mult.

Aici, în schimb, există și o taxă de intrare.

Jardin_du_Luxembourg

Garden-of-Versailles.

8. Catacombele

Parisul este un oraș foarte mare, dac-ar fi să ne gândim la tot ce se află la suprafața pământului, dar, pentru cine nu știe, el aproape că se dublează cu ceea ce se află în subteran. E un subteran plin de istorie și de mistere păstrate de aproape 2000 de ani.

Catacombele Parisului sunt cunoscute în toată lumea, iar dacă spiritului tău de aventurier nu-i ajung muzeele și catedralele, cu poveștile pe care le poartă cu ele, atunci cu siguranță va fi satisfăcut aici.

catacombele din paris

9. Arcul de Triumf și Champs Élysées

La fiecare punct suntem tentați să spunem că abia acum am ajuns la adevăratele embleme ale orașului. Și n-am minți cu nimic, pentru că fiecare în parte sporește farmecul Parisului, dar mai ales faima lui. O plimbare frumoasă și care nici nu te-ar costa mare lucru, în afara călătoriei cu metroul, ar fi de-a lungul bulevardului Champs Élysées.

Cobori la stația de metrou Arc de Triomphe și iei bulevardul la picior, până ajungi la Arcul de Triumf. Cel original, firește, care este mult mai mare față de cel din București.

The Champs-Elysées by night

10.Hôtel des Invalides

Construit între anii 1670 și 1676 pentru a găzdui peste 4000 de invalizi, adăpostește astăzi morminte ale eroilor istoriei franceze, printre care și Napoleon Bonaparte. Intrarea în complex este de 11 euro.

hotel-des-invalides1

 

11. Galeriile Lafayette

Nu costă absolut nimic să te plimbi prin magazinele elegante și scumpe, unele chiar foarte scumpe, ale celor mai mari case de modă, și să îți clătești ochii cât ți-o pofti inima.

lafayette

12. Centrul Pompidou și Atelierul lui Brâncuși

Construit la cererea președintelui francez Georges Pompidou, centrul cultural este dedicat întru totul artei moderne și contemporane. Se regăsesc aici numeroase galerii, se țin workshopuri și au loc o mulțime de evenimente culturale ce fac ca acest centru să fie unul dintre cele mai vizitate obiective ale Parisului.

Cât despre Atelierul Brâncuși, acesta recreează cu exactitate atelierul marelui artist român care, la moartea sa, și-a lăsat întregul studio prin testament statului francez. Aici poți vizita opera lui Brâncuși, alcătuită din sculpturi, desene și picturi.

Atelier-Brancusi-Centre-Georges-Pompidou-Paris-2

13.Cimitirul Pére-Lachaise

Este unul dintre cele mai cunoscute cimitire din lume și, drept urmare, și cele mai vizitate. De ce? Simplu. Aici sunt înmormântate mari personalități precum Édith Piaf, Yves Montand, Chopin, Molière, Gertrude Stein, Alfred de Musset, Marcel Proust.

Tot aici se află și mormântul lui Jim Morrison, unde în permanență sunt pachete de țigări și sticle de Jack Daniels în loc de flori. Poți descărca harta cimitirului de aici.

jim morrison grave

14. Plimbare pe lângă Sena

Sena, unul dintre cele mai lungi fluvii din Franța, străbate și Parisul, ceea ce face ca, deasupra lui să se fi construit de-a lungul timpului, în capitală, 37 de poduri. Nu poți pleca din Paris fără să faci o mică plimbare de-a lungul Senei, mai ales că nici nu te costă nimic.

sena

 

15. Vin și Saint Michel

Cartierul Saint Michel este fermecător, în apropierea unui alt cartier celebru, cel Latin, și este împânzit de numeroase terase, mici și cochete, unde te poți opri pentru un vin rosé.

 

16.Patiseria franțuzească

 Patiseriile sunt la tot pasul în Paris. De fapt, nu doar în Paris, ci în toată Franța. Ca atare, ar fi păcat să nu pășești măcar în una și să nu te răsfeți cu numeroasele specialități care arată și miros de-ți lasă gura apă.

patiserie frantuzeasca

 

17. Brânzeturile

La fel, nu rata nici magazinele de brânzeturi, unde poți degusta o mulțime de tipuri de brânză, câte nici nu ți-ai imagina că există.

branza

 

18. Pont des Arts

Îndrăgostiții care ajung la Paris au în vizorul lor un loc pe care sigur nu vor să-l rateze, Pont des Arts. Pe acest pod, de prin 2008 încoace, a luat naștere obiceiul ca dragostea cuplurilor de pretutindeni să fie întărită cumva de gestul romantic al agățării de pod a unui lacăt, pentru ca, mai apoi, cheia să fie aruncată pentru totdeauna în Sena.

Mai nou, însă, lacătele – care în februarie 2014 erau în jur de 700.000 – au fost înlăturate din cauza faptului că podul a început să dea semne clare că nu mai rezistă greutății enorme, cu atât mai mult cu cât, în iunie 2014, s-a și întâmplat ca o bucată din parapet să se prăbușească. Oricum ar fi, locul rămâne un reper pe harta oricărui îndrăgostit.

 



Citește și:

Misterele Parisului. Catacombele și osuarul de sub oraș

2 comentarii

  1. Stiti ce ar fi interesant? O harta interactiva, sau o corelarea a acestor locuri prin indicatii sau harti 🙂

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend