Ca să începem cu un scurt istoric, sunt deja mai bine de trei ani de când am încercat să revoluționăm lumea călătoriilor în mediul online cu proiectul Aventurescu, deși ideea nu a pornit deloc din online. De-a lungul anilor, prieteni, cunoștințe, colegi de muncă ne-au tot întrebat cum reușim să călătorim atât de mult și cu bani puțini.

Ce trebuie să știi este că, deși pare ceva senzațional, și chiar este, nu suntem singurii care fac asta, ba dimpotrivă. Există mii de oameni care experimentează de mulți ani genul acesta de vacanțe, însă la fel de mulți sunt aceia care abia acum se întâlnesc cu acest concept.




Una peste alta, ca să facem lucrurile mai simple și ca informația să se propage cu ușurință, am ales calea online, unde am decis să publicăm toate ponturile pe care le găseam, fix așa cum le găseam. În peste trei ani, am împărtășit peste 2.000 de ponturi pentru vacanțe do it yourself, cele mai multe fiind completate și cu sfaturi și detalii din experiența proprie.

Mai mult, nici măcar bugetele de călătorie nu mai sunt astăzi un subiect tabu. Am povestit de-a lungul timpului pe site inclusiv cât am cheltuit prin vacanțe, pentru ca oamenii să-și poată face o idee cât se poate de realistă și corectă cu privire la ce îi așteaptă.

Activitatea noastră a fost premiată în cadrul eTravel Awards 2017, unde am fost votați drept ”Cel mai popular blog din România”, fiind recomandați de către Momondo România, Radio România, Revista Ioana, Vice România, Blue Air, Croaziere.co, România Liberă și mulți alții.

Anul acesta suntem nominalizați la  Webstock Awards 2018 pentru ”Absolut Online Personality of the Year”!. Premiul  își propune să aducă în prim plan persoane active în mediul online care se exprimă prin intermediul blogurilor și site-urilor și au o prezentă activă în rețelele sociale.

Persoane care au creat comunități sau sunt recunoscute ca voci importante în diverse domenii. Persoane implicate în activități online cu impact în rândul unor grupuri sau comunități.

Revenind, însă, la subiect, pe cât de mare și de frumoasă este lumea online, pe cât de numeroase sunt informațiile, multe dintre ele utile, care circulă pe internet și, implicit, și pe Facebook, pe atât de împărțite sunt părerile cu privire la vacanțele do it yourself. Fiind un domeniu relativ nou în România, sunt încă văzute cu scepticism, dar ne-am hotărât să demontăm această imagine.

Așadar, ca urmare a experienței, dar și a mesajelor pe care le-am primit atât pe Facebook, cât și pe site, am strâns în acest articol opt mituri ale vacanțelor do it yourself.

 

 

8. Oamenii de la Aventurescu nu există în realitate. E o "platformă".

Nu de puține ori ni s-a spus că suntem de fapt o ”platformă”, un ”motor de căutare” sau un ”agregator”. Totuși, oamenii ăștia doi de la Aventurescu chiar există și muncesc zi de zi. Practic, ce fac cei doi? Ei bine, caută manual oferte care mai de care, le publică pe site și le postează pe Facebook, astfel încât tu, cel la care ajung propunerile de vacanță, să îți alegi ceea ce îți face cu ochiul mai mult.

De multe ori, facem toate lucrurile astea în timp ce călătorim, fie că suntem în Iordania, în Zanzibar, în Barcelona, în aeroport – ultimul aeroport în care am lucrat a fost cel din Oman –, la noi acasă, în centrul Oradei sau în creierul munților Carpați.

 

7. Vacanțele do it yourself au taxe ascunse și ajungi să plătești dublu față de prețul afișat.

În principiu, nu este 100% un mit. Dacă așa îți dorești, poți plăti dublu pentru o vacanță do it yourself, poți plăti oricât de mult, dar asta ține, desigur, de opțiunile personale. Dacă, de pildă adaugi tot ce se poate adăuga la prețul zborului, adică bagaj de cală, când poți și fără, clasă business, pentru un plus de confort, masă, deși zborul e scurt și poți rezista două, trei ore fără să mănânci, cu siguranță vei ajunge să plătești mult mai mult. Este și firesc, având în vedere că noi afișăm mereu cel mai mic tarif la clasa Economic, incluzând doar un bagaj de mână – așa cum, de altfel, preferăm să călătorim noi înșine.

Alte taxe ascunse nu există. Ba mai mult, facem toate eforturile ca întotdeauna să detaliem orice taxă în plus ar fi de plătit, de la taxele de oraș percepute în unele destinații la alte ”minuni” ce apar pe site-urile agențiilor de rezervări. Ca atare, nu este nevoie să spargi pușculița sau să faci un credit la bancă pentru a-ți permite vacanța dorită.

 

6. Vacanțele sunt ieftine pentru că sunt în extrasezon. Și, se știe, nu prea ai ce face în locul X în luna Y.

Malta în noiembrie, Tenerife în ianuarie, Algarve în aprilie sau Zanzibar în septembrie. Dacă alegi să vizitezi o destinație în afara perioadei de vară – iunie-august, dacă vorbim despre Europa –, nu înseamnă neapărat că o faci în extrasezon. Este adevărat că, atunci când vine vorba despre călătorii, perioada verii este cea mai aglomerată, fiind momentul preferat de mulți pentru concedii, dar asta nu-ți pecetluiește în mod negativ vacanța.

Să fim serioși, nu vei avea parte de o vacanță urâtă în Malta doar pentru că mergi acolo în noiembrie. Dimpotrivă, noi am fost în noiembrie și a fost perfect. După cum în Creta, o altă destinație preferată de majoritatea pentru concediul de vară, am ajuns și în ianuarie. Dacă e să fim cinstiți, nu ne-a stricat o doză neașteptată – și mare! – de soare mediteraneean, în mijlocul iernii, timp în care gecile groase așteptau liniștite în șifonier să ne întoarcem în România.

La fel, insulele Canare se pot vizita tot timpul anului și băgăm mâna-n foc că-n mijlocul lui ianuarie, ba chiar și-n februarie, când gerul e la el acasă pe plaiuri mioritice, ai prefera câteva zile cu soare și temperaturi de 25 de grade. Plus că, după Anul Nou, nimic nu poate fi mai binevenit decât o pauză de la sarmale, cozonac și tobă.

Cireașa de pe tort: Zanzibar. Înainte să ajungem aici, în septembrie, ni s-a spus că o să plouă. Ploaie, surpriză!, nu a fost deloc, dar, mai bine de-atât, n-am avut parte nici de caniculă și nici de aglomerație. Cu alte cuvinte, a fost perfect.

Ce vrem, de fapt, să spunem este că fiecare destinație are farmecul ei, după cum și sezonul vine cu micile lui particularități care îți pot face vacanța cu mult mai frumoasă.

video: Malta Sky

 

5. Eu am fost în locul X și este imposibil să mergi în vacanță acolo cu banii ăștia.

Mitul cu numărul 5 și-a câștigat notorietatea în urma mesajelor primite de la concetățeni de-ai noștri care ne-au asigurat că au fost și ei în anumite vacanțe, dar că sumele pe care le-au plătit pentru zbor și cazare au fost mult mai mari.

Au fost destule cazuri în care am înțeles din capului locului de ce au plătit mai mult – și, cum am spus și mai sus, se poate –, dar, la fel de bine, au fost și cazuri în care pur și simplu nu am priceput. Dar dacă, fără să te documentezi prea mult, apuci să zici că ”fără 2.000 de euro, nu am cum să merg trei zile la Roma”, înseamnă că poate noi greșim undeva cu site-ul acesta.

Sigur, există persoane care, în anumite condiții și din tot felul de motive personale sau logistice, plătesc sume mari pentru un city break, mult mai mari comparativ cu ceea ce afișăm noi – 50 de euro, de pildă, incluzând zbor și cazare. Tariful pe care îl afișăm noi este tariful minim de persoană pe care îl poți plăti în condițiile prezentate în articol.

Dar trebuie reținut că, lucru cât se poate de adevărat și de firesc, genul acesta de vacanțe do it yourself nu poate satisface niciodată nevoile și preferințele tuturor. Și, fiind o nișă, nici nu se adresează tuturor.

 

4. Opțiunile de cazare sunt la cort, în aeroport sau cel mult la hostel, cu 12 paturi într-o cameră.

Dacă tot veni vorba, chiar acum câteva săptămâni am dormit în cort, în deșertul Wadi Rum, în Iordania. Asta așa, ca idee. Dar, în ceea ce privește vacanțele do it yourself pe care le prezentăm pe site, toate opțiunile de cazare propuse de noi sunt rezultate ale unor căutări manuale și alese în funcție de evaluările date de turiști pe site-uri precum Booking sau TripAdvisor.

În 99% dintre cazuri, propunem cazări în camere duble/twin cu baie privată, la hoteluri localizate în apropierea unei guri de metrou, cât mai aproape de centru, dacă este posibil, și cu mic dejun inclus.

În ce rămâne, adică în acel 1%, sunt incluse propuneri de apartamente sau camere cu patru paturi pe care le poți împărți cu prietenii sau familia. Încă nu am dormit la hostel, cu 12 paturi într-o singură cameră, așa că, până nu experimentăm noi înșine așa ceva, nici nu vom recomanda vreodată.

3. Prețul vacanțelor do it yourself este mic pentru că zbori pe aripa avionului sau... la cală.

Zicala ”românul este prea sărac ca să își permită lucruri ieftine” și expresia ”zbor low-cost” au dat naștere unor mituri legate de zborurile și tarifele liniilor aeriene low-cost, precum WizzAir sau Ryanair. Contrar închipuirilor unora, nu îți va da nimeni voie să zbori pe aripa avionului, după cum nici la cală, mai ales că acolo nici nu este loc niciodată, din cauza bagajelor.

Liniile aeriene low-cost au tarife mici din cu totul și cu totul alte motive, de la costurile reduse de mentenanță a avioanelor – de cele mai multe ori, utilizează același tip de aeronavă, fiind mult mai economic, rapid și eficient să întreții un singur tip de avion sau o singură clasă –, la scaunele fixe, spațiul foarte mic pentru picioare, la lipsa unei mese gratuite oferite în timpul zborului sau a bagajului de cală, la depărtarea destul de mare a aeroporturilor față de oraș. În plus, iar acesta poate fi chiar cel mai important aspect, există posibilitatea de a face cumpărături la bordul aeronavei ce te pot costa mai mult decât chiar prețul biletului de avion.

Totuși, ca un avantaj, flota liniilor low-cost este în general mai tânără decât cea a companiilor de linie. Astfel, avioanele, fiind mai noi, sunt și mai eficiente din punctul de vedere al consumului, iar pentru că sunt cumpărate en-gros, ca să zicem așa, și discounturile sunt mai mari la achiziție. Ca să nu mai vorbim, desigur, de volumul mult mai mare de zboruri față de liniile comerciale.

Pentru unele persoane, toate detaliile de mai sus pot fi aspecte negative care le vor determina să zboare cu Lufthansa către Berlin, în loc de Ryanair sau Wizzair, indiferent de prețul biletului de avion. Nu spune nimeni că nu poți merge într-un city break do it yourself la Berlin cu un zbor Lufthansa, dar, dacă o faci, cu siguranță nu vei mai plăti doar 60 de euro pentru zbor și cazare, nu-i așa?

 

2. Este click-bait, am verificat tarifele pentru zbor și cazare și sunt mult mai mari!

Acesta este probabil unul dintre cel mai des întâlnite mesaje ale ultimilor trei ani, motivul principal fiind că tarifele fluctuează foarte mult, atât la zbor, cât și la cazare, și, de cele mai multe ori, ele cresc, doar arareori scăzând.

Ținem să precizăm din capul locului că nu suntem o agenție, nu cumpărăm segmente de zbor sau locuri în camere de hotel, ci doar publicăm cele mai mici tarife. În baza achiziționărilor sau la sfârșitul unor perioade de promoții sau din tot felul de motive, tariful crește, dar cu siguranță nu este un aspect pe care noi să îl putem controla. În definitiv, nu depinde decât de viteza de reacție a fiecăruia și de disponibilitatea de a cumpăra chiar atunci, fără a sta prea mult pe gânduri.

În felul acesta, primii veniți sunt și cei care beneficiază de aceste prețuri foarte mici.

 

1. Este țeapă!

În ultima vreme, a fost mult zgomot în lumea turismului legat de așa-zisele ”țepe”. Cum ne învârtim în această zonă, în mod inevitabil zgomotul a ajuns și pe site-ul nostru, prin intermediul unor comentarii precum ”rămâi cu banii dați”, ”te duci și nu te mai întorci” sau deja clasicul ”este țeapă ca la XYZ”.

Cel mai mare mit este și cel mai simplu de explicat și, pe cale de consecință, de demontat. Aventurescu NU intermediază tranzacții, nu rezervă vacanțe sau bilete de avion, nu încasează bani de la abonați. Nici măcar nu colectează date cu caracter personal. Ba mai mult, nici măcar nu știm dacă și în ce măsură ai beneficiat de ponturile noastre, aceasta fiind o informație la care avem acces doar dacă ne spui tu.

Toate rezervările necesare unei vacanțe do it yourself sunt în terenul tău, așa că ți le faci singur-singurel, de la biletul de avion, pe care îl poți cumpăra de pe site-ul unei agenții sau direct de pe site-ul liniei aeriene, la cazare, disponibilă pe Booking sau pe alte site-uri asemănătoare. Întreg controlul asupra tranzacțiilor este în mâinile tale.

Poate că pe alocuri sună ca o glumă, dar articolul nu se vrea a fi un pamflet. El a fost conceput în urma numeroaselor mesaje pe care le-am primit de-a lungul celor peste trei de activitate, multe dintre ele fiind de-a dreptul fascinante, ca să le spunem așa. Desigur, dacă ai și alte idei de mituri, pe care noi le-am omis sau la care nu s-a gândit nimeni până acum, fii liber să ne trimiți un mesaj, iar noi vom încerca să le despicăm așa cum se cuvine!

Iar dacă vrei să descoperi cam ce crede lumea despre Aventurescu și despre ponturile pe care le publicăm, iată ce spun cei din comunitatea noastră de pe Facebook.

Și, la final, un scurt videoclip cu impresii ale celor ce ne urmăresc site-ul.



16 comentarii

  1. Toate „vacantele” mi le-am facut pana acum cu ajutorul site-ului vostru si a altora de acest gen. Si tot datorita voua am fost la roma 3 zile cu 450 de lei. Si chiar m-am simtit bine. Zborul recomandat de voi, 20 eur, private room pe airbnb si mai mult supermarket decat restaurant. Asta asa ca paranteza ca as avea multe exemple. Eu nu stiu cum sa va multumesc mai mult si altii va trimit astfel de mesaje? Pe bune? Nici macar nu mi-au trecut prin cap aceste mituri. Nu stiu ce ma faceam daca nu erati voi. Sincer. Tot ce imi pare rau e ca atunci cand vad un zbor bun la voi pe site, deobicri caut si cumpar din aplicatia companiei daca o am pe telefon, deoarece imi e mai usor decat pe PC, astfel nefolosind linkul vostru de afiliere… dar o sa vad cum fac sa rezolv problema asta si sa cumpsr biletul prin acel link. Va multumesc inca o data pentru tot efortul depus!

  2. Sunteti de apreciat pt toata munca depusa! Datorita voua, am profitat de oferta la bilete la British si stau o saptamana in Londra la un pret putin peste 200 euro.
    Sunteti cei mai tari.

  3. Nu văd niciun fel de “tzeapa” sa îți achiziționezi singur bilet de avion cu 77,6 lei dus-întors către Dortmund sau cu 103 lei către Malmo și cazare pe Booking in zona preferata cu posibilitatea de anulare pana in ziua călătoriei. Doar pentru cei care nu au încercat din varii motive poate părea de domeniul fantasticului sa îți organizezi singur o vacanța mai lunga sau mai scurta. Noi călătorim de câteva ori pe an in afara granițelor și de fiecare data organizata personal. Bineînțeles ca aceasta presupune ceva timp pentru documentare in ceea ce privește cazarea, transportul de la și către aeroport, obiective de văzut, plaje, restaurante, obiceiuri și reguli din locațiile respective. Dar Per ansamblu se merita fiecare minut de cercetare, exista satisfacția personală. Keep going Aventurescu!

  4. Bravo pentru tot ce faceți. Bine venit raspunsul acesta pentru câți, 5% cîrcotași? Nu merită efortul. Toate vacanțele sunt exact cum am vrut, pe unde am vrut, fară agenții. Faceți o treabă foarte tare, aud de voi aleator în toate părțile, sunteți o super sursă de inspirație. Succes în continuare.

  5. angheluta mihai grigorel on

    Buna,
    Din 2014 planific singur concediile, bine cu aprobarea sotiei, si, pana acum nu am avut esecuri, sa zic asa. Primele 3 au fost in Grecia, anul asta in Portugalia, la Estoril, iar la anul as vrea sa mergem in Creta. Avand in vedere ca perioada ar fi cuprinsa in a doua parte a lunii august cred ca zborurile vor fi scumpe (pentru bugetul meu) si nici nu stiu care parte a Cretei e mai accesibila, financiar vorbind. Poate in perioada urmatoare ne sugerati ceva in privinta asta.
    Multumesc,

    Mihai Angheluta

  6. Datorita siturilor de genul Aventurescu de aproape 2 ani imi organizez city break la bani mult mai putini. Multumesc ca existati ca ca va interesati pentru noi si ca îmi dați idei. Ceea ce scrie in acest articole este toatal adevarat.

  7. Din pacate strugurii sunt acrii cand nu ajungi la ei.

    Eu am fost acum un an in mai in Croatia, si acum ma intorc din Polonia, folosit ponturile voastre. Ma uit constant pe site desi nu pot pleca la fel de des in vacanta, iar site-ul este cu adevarat plin de informatii utile.

    Multumim!

  8. Felicitari pentru ideea cu acest site! Am calatorit in doua locatii minunate datorita sugestiilor voastre. Este foarte simplu in zilele noastre sa iti faci o vacanta convenabila in sistem „do it yourself”. Va multumim!

  9. Gabriela Trufas on

    Mulțumesc ca existați, Felicitari pt munca depusă, mi- ați fost de real ajutor și m-ați inspirat pentru diverse călătorii!

  10. Tone Ionut on

    Am calatorit la Roma fix cu suma prezentata in oferta. Nota 10 pentru Aventurescu 🙂 Keep up the good work.

  11. Simona Maria Pop on

    Da, se poate calatori si ieftin, fara probleme. Trebuie doar sa iti iei un pic de timp pentru cercetare. Eu , personal, calatoresc pe sistemul do it yourself de peste 10 ani si este o adevarata placere munca asta de cercetare pe booking sau pe pe siteurile companiilor aeriene. Si exista si cateva tipsuri..de ex. in cazul Wizzair si booking. Poti beneficia de reduceri consistente daca esti membru Wizz Discount Club, iar cu acelasi cont wizz beneficiezi de returul a 10% din cazarea rezervata prin booking. Insa, ma bucur ca existati ,ca mai exista si oameni care prefera eficienta in locul comoditatii.

  12. Am folosit pana acum doua din ponturile voastre de calatorit, pentru Atena si urmeaza Berlin. Felicitari, eu va multumesc din suflet pentru munca voastra. Iar pt fiecare din miturile de mai sus, e simplu de raspuns:
    1. Nu e teapa, pt ca ati zis de un milion de ori ca voi nu aveti nicio obligatie, nu sunteti o afacere si nu aveti profit din acest site. Propunerile voastre sunt cu titlu de sugestie, nu de promisiune.
    2. Am mai intrat si eu pe link-urile voastre si uneori zborurile s-au dovedit doar PUTIN mai scumpe decat pretul afisat pe site. E normal ca daca intri pe site-ul firmei de zbor peste 3 zile dupa ce ati postat voi oferta, pretul sa fie cu totul altul. Se modifica in functie de cerere (piata libera, chestii de-astea greu de inteles).
    3. …Nici n-ai ce vorbi cu oamenii astia, ori nu inteleg cum functioneaza avioanele, ori sunt doar rai si atat.
    4. la fel ca la 3, oameni care cand vad preturi mici, se gandesc automat ca pe undeva e vorba de saracie si uratenie
    5. Suna a oameni care n-au cui sa se laude ca au „spart” bani in locuri straine. Si nu-si imagineaza ca s-ar putea si altfel.
    6. Le-as zice: wow, incredibil, vremea nu e aceeasi pe tot globul ca la tine in batatura. Daca s-a facut de geaca in Romania, gata, inchidem pravalia, nu mai mergem nicaieri.
    7. Acele „taxe ascunse” daca e sa le zicem asa, sunt de obicei optiuni extra. Aventurescu incearca mereu sa precizeze preturile acelea minimale, pentru un strict necesar. E o diferenta intre necesar si extra-optiune, tot ce vrei in plus ca si confort, flexibilitate etc, se plateste. Dar nu inseamna ca cineva ti-a ascuns taxele alea. Unii au nevoie de ele, altii nu.
    8. Eu personal va multumesc ca existati, am incercat de multe ori cautari manuale de zboruri si vacante diy, si s-au dovedit adevarate dureri de cap. Internetul e plin de site-uri cu taxe suplimentare de booking, sau cu preturi chiar crescute, dar care se dau „cheap flights” s.a.m.d.

  13. Vreau sa va spun ca mai mult de jumătate din călătoriile pe care le.am facut in ultimul an si jumătate, au fost facute ca urmare a recomandărilor primite din partea voastră. De fiecare data cand am rezervat sau am verificat in cel mai scurt timp informațiile primite de la voi, in 95% din cazuri, prețurile au coincis, uneori chiar au fost mai mici având card de „fidelitate” la unele companii aeriene. Din punctul meu de vedere ajutați multe persoane care vor sa călătorească dar in același timp sa le mai rămână buget si pt alte proiecte personale si care pe deasupra nu au timp sa caute oferte si campanii interesante. Întotdeauna vor exista cârcotași si nemulțumiți, dar sunt multe persoane care apreciază ceea ce faceți si va mulțumesc. Inițial nu am fost foarte convins sa zbor cu o companie low cost, dar dupa primul zbor, m.am convins ca nu e chiar o drama, si in plus cu diferența rămasă fata de o companie de linie, poti folosi banii in alte scopuri. Continuați sa faceți ce faceți, pt ca o faceți foarte bine 🙂 seara buna!

    • A Traveler and Adventurer_ on

      Dupa ora 9 seara, hanorac gros si pantaloni lungi de preferat. Merge si cu pantaloni scurti (incercat) daca nu ai in plan sa stai prea mult timp noaptea prin desert.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend