De când am început să călătorim, nu am prea lăsat an în care să nu descoperim câte un colț al țării ăsteia frumoase în care trăim, iar anul acesta l-am dedicat întru totul Țării Hațegului și orașelor învecinate, Hunedoara și Deva.

Țara Hațegului este una dintre cele mai bogate microregiuni din România din punct de vedere istoric, având în vedere că aici se găsesc câteva dintre cele mai importante monumente de arhitectură și arheologie din țară.

Știai, pe de altă parte, că în Țara Hațegului sunt dealuri cu terase verzi ce seamănă perfect cu terasele de orez din Bali? Sunt la o aruncătură de băț, așa că tot ce trebuie să faci este să te sui în mașină sau pe motocicletă și să începi să explorezi regiunea, să te pierzi printre dealuri și văi.

Ca de obicei, am încercat să facem o listă cu zece locuri pe care trebuie neapărat să le vezi în zona aceasta și, la drept vorbind, am cam avut de furcă, pentru că a trebuit să alegem dintr-o mulțime de locuri extrem de frumoase.

1.Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana

Obișnuim să călătorim prin toată lumea, să plecăm încotro vedem cu ochii spre a descoperi minunile lumii. Nu puțini suntem aceia care am făcut eforturi pentru a vedea, măcar o dată în viață, ruinele antice din Atena, Roma sau Malta. Și-atunci nu ar fi oare păcat să nu ne urnim din loc pentru o călătorie pe urmele civilizației romane și dacice din România?

În Țara Hațegului se găsesc la tot pasul situri și monumente de epocă dacică și romană și nu costă foarte mult ca să le vizitezi. La Ulpia Traiana, de exemplu, biletul de intrare este numai 5 lei de persoană, în timp ce taxa foto este de 15 lei.

ulpia-traiana

ulpia-traiana-2

 

2. Zimbri și centrul de vizitare de la Armeniș

Zimbrul european este cel mai mare mamifer terestru sălbatic de pe continent. În România, din păcate, a fost vânat excesiv de către pasionații de astfel de activități de recreere, așa încât rezultatul nu a întârziat să apară: zimbrul a dispărut din sălbăticie încă din anul 1790. Iată, însă, că, după mai bine de 200 de ani, WWF România, în parteneriat cu Rewilding Europe, a demarat proiectul de reintroducere a zimbrului în sălbăticia din Carpați.

Astfel a apărut Centrul de vizitare din Armeniș, unul dintre cele mai inovatoare centre de pe continent, unde poți afla foarte multe lucruri despre zimbri prin intermediul hologramelor și al jocurilor interactive și, ghice ce, nici nu costă nimic. Mai multe informații găsești pe site-ul WWF.

 

Sursa: ghidvideoturistic.ro

Sursa: ghidvideoturistic.ro

Sursa: prwave.ro

 

3. Castelul Corvinilor din Hunedoara

Cu siguranță ai văzut nenumărate fotografii cu castelele din Valea Loarei, Franța sau cu cele din Bavaria, Germania. Dar știai că avem și noi cu ce ne mândri și că unul dintre cele mai frumoase castele pe care noi am avut ocazia să le vedem până acum se află în Hunedoara?

Castelul Corvinilor arată exact ca în poveștile cu prințese: este impunător nevoie-mare, are o mulțime de turnuri, chiar și un râu de jur-împrejur peste care a fost amenajat un pod imens ce duce spre poarta castelului. Taxa de vizitare este, într-adevăr, destul de mare, de 45 lei/persoană, dar și castelul este cu adevărat spectaculos!

castelul-corvinilor

castelul-corvinilor-2

 

4. Cetatea Devei

Bun, ai fost la Castelul Corvinilor și deja ești convins că nimic altceva nu te mai poate uimi, căci ai văzut ce era mai spectaculos de văzut. Totuși, așteaptă să ajungi și la Deva unde, te rugăm, dă o fugă și la cetate. Considerată a fi una dintre cele mai importante fortificații medievale transilvănene, cetatea este cocoțată în vârful muntelui, însă poți foarte bine să urci cu telecabina, care nu te va costa foarte mult – este 5 lei urcarea.

Noi am ales să coborâm de la cetate pe jos și bine am făcut pentru că drumul spre oraș trece printr-o pădure și, din loc în loc, poți admira și niște case extrem de cochete. Cetatea se vede din tot orașul, este absolut fermecătoare, iar ceea ce întregește toată această priveliște este mesajul extrem de emoționant care este afișat la intrare.

ceatea-devei-2 cetatea-devei-1 vedere-din-cetatea-devei

 

5. Biserica fortificată de la Densuș

Indiferent dacă ești sau nu religios sau pasionat de istorie, trebuie să vizitezi biserica, fie și numai pentru a te odihni pe o băncuță din apropierea ei, în deplina liniște ce o înconjoară. Detaliile despre originea și data construcției sunt destul de neclare, ba chiar au ajuns subiect de controversă.

Conform unor opinii, se pare că inițial a fost un templu roman dedicat Zeului Marte, fiind numai ulterior transformat în biserică, în jurul secolelor al XII-lea-al XIII-lea.

biserica-densus

 

6. Mănăstirea Prislop

Mănăstirea a devenit cunoscută în întreaga țară, dar nu numai, datorită Părintelui Arsenie Boca. Este o adevărată încântare să faci o plimbare pe ulițele presărate cu flori multicolore din curtea mănăstirii.

Recomandarea noastră ar fi să vizitezi mănăstirea în zilele când nu sunt sărbători sau ocazii speciale, pentru a evita marea de oameni ce se îmbulzesc spre a fi mai aproape de mănăstire, pierzându-se astfel din farmecul și liniștea obișnuite. Din păcate, fotografiatul este interzis, așa că nu am putut face poze.

7. Geoparcul Dinozaurilor

Știai că acum 70 de milioane de ani Țara Hațegului făcea parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Thetys unde trăiau dinozauri? De fapt, întrebarea mai potrivită era dacă îți vine să crezi așa ceva. De altfel, dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume.

Astăzi, există mai multe puncte de vizitare precum Expoziția de balauri, dragoni și dinozauri sau Casa Vulcanilor. Mai multe informații despre centre, dar și orarul de vizitare se găsesc aici.

 

img_0680mic

Sursa: hateggeoparc.ro

 

8. Muzeul Satului Hațegan Peșteana

Acest muzeu se află în comuna Densuș și este de fapt o casă veche din lemn, destul de mică, care se mândrește cu treptele sale din piatră antică romană. Proprietarul casei, nenea Antonică, extrem de pasionat de tradițiile zonei, a adunat în timp o veritabilă colecție de obiecte din lumea satului.

muzeul-satului-hategan

 

9. Măgura Uroiului

În realitate un deal imens, nu pare să fie cine știe ce dacă te uiți la niște poze pe internet. Totul se schimbă, însă, dacă ajungi în zonă și realizezi că se observă de la mare depărtare. Dealul este rezultatul activităților vulcanice din zonă, destul de intense în urmă cu milioane de ani și este astăzi locul unde se țin concursuri de parapantă, dar și cursuri și plimbări de agrement.

magura-uroiului

 

10. Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina cu așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor

Acesta este locul perfect pentru a găsi o cazare de vis în sătucurile din parc, dar și pentru a face trasee prin pădure, pe crestele munților, prin peșteri, chei, ba chiar un tur al așezărilor etnografice.

parc-naturac-cioclovna

Cum spuneam, a fost o misiune dificilă să ne rezumăm la aceste zece locuri, așa că ar mai trebui menționată, de pildă, o cazare pe care am descoperit-o chiar în mijlocul naturii, la prețuri foarte bune și cu mâncare delicioasă. Despre Pensiunea Dacica, însă, am povestit mai multe aici. În plus, dacă ești interesat, poți găsi tot pe site-ul lor și lista cu toate atracțiile din zonă. Mai mult, proprietarii pensiunii organizează ei înșiși excursii și trasee, fiind surse inepuizabile de informații despre istoria și geografia locului.

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!

Citește și:

Pensiunea Dacica din Tara Hațegului, un loc de miliarde de stele

10 locuri pe care să nu le ratezi în Maramureș



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend