Ne bucurăm tare să îţi povestim, de data asta, despre Turul României, una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism rutier din sud-estul Europei şi cel mai important eveniment ciclist internațional din ţară în acest an. Se va întâmplă în perioada 31 august - 5 septembrie, pe un traseu de peste 800 km, pe care sunt așteptați să pornească aproximativ 120 de cicliști.

Partea şi mai frumoasă e că oricine se poate așeza la linia de start, nu doar pasionații de sport. După un an greu, în care pandemia ne-a ținut în case, vestea aceasta vine cum nu se poate mai bine. Mai ales că locurile prin care vor trece competitorii sunt foarte ofertante inclusiv din punct de vedere turistic. Te vei putea bucura de atmosfera evenimentului, dar şi să iei la pas locurile de pe traseu.

Turul României va debuta şi în acest an cu o cursă-prolog în Timișoara, pe data de 31 august, aceasta fiind urmată de 5 etape:

- Etapa 1: Timișoara – Albina – Racovița – Lugoj – Jena – Iaz – Valea Bistrei – Bucova – Sarmisegetuza – Hațeg – Hunedoara – Cristur – Deva
- Etapa 2: Deva – Orăștie – Sebeș – Căpâlna – Dobra – Jina – Apoldu de Jos – Săliște – Orlat – Gura Râului – Paltiniș
- Etapa 3: Sibiu – Agnita – Dealu Frumos – Făgăraș – Codlea – Cristian – Râșnov – Poiana Brașov
- Etapa 4: Brașov – Bușteni – Sinaia – Comarnic – Ploiești – Otopeni – București
- Etapa 5: Circuit București -Kiseleff – Piața Victoriei – Arcul de Triumf – Piața Presei Libere – Sos Kiseleff – Arcul de triumf – Alveola Kiseleff

Cum şi noi suntem mari iubitori ai României, munților, satelor pitorești şi orașelor istorice, te invităm să descoperi câte ceva dintre minunățiile traseului, împreună cu câteva ponturi din experiența noastră de până acum. Promitem să îţi placă! Şi pe traseu şi ponturile noastre.

Evenimentul începe în Timișoara, iar în prima etapă se traversează şi o zonă tare dragă nouă: Țara Hațegului.

Aici îţi recomandăm să experimentezi o super cazare într-o căsuță în copac la Transylvania Log Cabins - The Loft, la 12 km de orașul Hațeg. Cabana se află într-o mică pădurice, construită într-un nuc, iar în fundal se văd Munții Retezat.

Am început cu această recomandare, pentru că reprezintă o bază perfectă pentru a descoperi majoritatea atracțiilor turistice din zonă: rezervația de zimbri, mănăstirea Prislop, situl arheologic Sarmizegetusa, Castelul Corvinilor din Hunedoara, probabil cel mai frumos castel din România.

Dacă vrei să vizitezi şi un loc mai atipic, unde nu ajung prea mulți turiști, neapărat ia în calcul Alun, un sat fantomă cu strada, case şi o biserică din marmură. Acesta este unicul sat din România care are un drum pavat cu marmură, căsuțe țărănești cu fundație de marmură (vreo 100 la număr) şi chiar o biserică impunătoare, în întregime din marmură.

Nu degeaba, Alun a fost supranumit şi Satul de marmură, fiind situat fix lângă cariera de unde s-a extras marmura pentru Casa Poporului. Satul este în proporție de 90% abandonat, la fel şi cariera. Şi tocmai de aceea este genul de loc care ne încântă spiritul de aventurieri.

Pe lângă acestea, nu uita să incluzi în program şi o vizită în zonele de start sau finish pentru a urmări evenimentul. Startul competiției are loc în Timișoara, la ora 12:00, de pe Stadionul Dan Păltinișanu, iar finish-ul primei etape va fi la ora 17:00, în Deva, la intersecția dintre Bd. 22 Decembrie cu Str. Carpați.

Etapa a doua începe din Deva. Startul se dă la ora 12:00, la intersecția dintre Bd. 22 Decembrie cu Str. Carpați.

În caz că nu ești familiarizat cu această destinație, află că aici se află una dintre cele mai importante fortificații medievale transilvănene. Cetatea Deva se vede din tot orașul, este absolut fermecătoare, iar ceea ce întregește toată această priveliște este mesajul extrem de emoționant care este afișat la intrare.

Ziua a doua se termină în Păltiniș, la ora 16:30, la Arena Platoș Păltiniș.

Stațiunea situată la cea mai mare altitudine din țară (1.442 m), este și cea mai veche stațiune montantă din România. Având baza la Păltiniș, poți vizita o zonă extrem de frumoasă, mai ales dacă ești dintre amatorii de drumeții pe munte: Rezervația Iezerele Cindrelului, până la faimoasele lacuri glaciare (lacurile glaciare din căldarea Iezerul Mare, căldarea lujbea Rășinarului, Vârful Cindrel – 2244 m).

Iar de aici traseul devine din ce în ce mai interesant…

Următoarea etapă se întâmplă în prea frumosul Sibiu, la mijlocul competiţiei. Startul se va da din Piața Mare din Sibiu, la ora 11:00.

Dacă nu ai ajuns până acum aici, ai face bine să pui repede de o escapadă, poate chiar în timpul Turului României. Cu siguranță Sibiul te va întâmpina în această perioadă cu un aer festiv şi voie bună. De aici nu poţi pleca fără să vezi Piața Mică (unde toate clădirile sunt declarate monument istoric), Piața Mare, Podul Minciunilor, turnul Sfatului şi neapărat Muzeul Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din țară şi cel mai frumos, din punctul nostru de vedere.

Complexul are peste 90 de hectare şi prezintă vizitatorilor o imagine a vieții rurale de pe întreg teritoriul țării, având peste 400 de case, anexe gospodărești şi instalații tehnice. Te sfătuim să aloci pentru Astra o zi întreagă pentru a avea timp să simți pe îndelete viața de odinioară.

Încă o recomandare aici, în Sibiu, şi mergem mai departe pe traseul Turului României. Dacă ai la dispoziție mai multe zile, fă cumva şi cazează-te şi în Mărginimea Sibiului. O să-ţi placă mult aceasta zonă.

Noi am stat de două ori în Rășinari, locul unde s-a născut Octavian Goga, şi pe cuvânt că am merge şi a 3-a oară. Liniștea, bucatele locale şi oamenii sunt de nota 10.

În anul 2009, Mărginimea Sibiului a primit titlul de Destinație Europeană de Excelență şi premiul de excepție în turism, „Mărul de Aur”.

Râșnov, cu a sa cetate medievală, se află şi el pe traseul cicliștilor. Cum ar fi să vezi competiția şi să vizitezi şi cetatea în aceeași zi? Poate fi o escapadă de o zi perfectă, presărată cu mai multe activități.

În etapa a 4-a se pleacă din Brașov şi se ajunge pe sfânta Valea Prahovei. Startul are loc din Brașov, începând cu ora 12:00, de la Auchan, Str. Zaharia Stancu, nr.1.

Locul nostru preferat din aceasta zonă este bineînțeles Sinaia (al nostru şi probabil al altor câteva sute de mii de turiști pe care îi primește anual). Pe lângă cunoscutele locuri turistice (castelul Peleș, Gările Regale, mânăstirea Sinaia, casele cu arhitectură superbă ce te duc cu gândul la un sat austriac) îţi recomandăm un loc tare fain de luat masa: restaurantul Kuib.

În ultima perioadă, facem ce facem şi tot ajungem acolo să ne bucurăm de preparatele lor, fie când facem escapade de o zi sau când suntem în trecere din alte călătorii. Restaurantul e înconjurat de verdeață, are şi un râu lângă el, mâncarea e delicioasă, iar preţurile accesibile. Mergeți şi o să ne mulțumiți.

Mai avem pentru tine o recomandare într-un loc în care, probabil nu te-ai aștepta să fie ceva foarte interesant: Ploiești. Mai exact în apropiere de Ploiești, în Chițorani la conacul Casa Timiș.  Conacul se laudă cu servicii de excepție și cu împrejurimi care te duc cu gândul la peisaje din afara țării, asemănătoare celor din Bordeaux sau Toscana.

Datează din anul 1925, fiind construit de către unul dintre discipolii celebrului arhitect Ion Mincu, în stil pur neoromânesc. Înconjurat de vii, conacul reprezintă nucleul acestei destinații, însă aici găsești și un restaurant (Veranda dintre Vii) cu mâncare excepțională și  un foișor cu vedere superbă spre podgorii.

Circuitul se termină în București la Alveola Kiseleff, la 15:30.

Dincolo de orice, România este o ţară superbă. Și devine şi mai frumoasă când oamenii își unesc forțele şi organizează super evenimente în natură, combinând atât de frumos sportul cu locurile de vizitat. Noi vom încerca să ajungem măcar la unul din punctele de start sau aproape de finish, şi cu siguranță evenimentul acesta va fi foarte interesant de urmărit atât de noi cât şi de micul nostru aventurier. Ceea e te sfătuim şi pe tine. Sportul, chiar şi doar admirat de pe margine, face bine psihicului şi poate fi inspiraţional pentru copii.

Va nimeriți pe traseul cicliștilor anul acesta? daca da, pe unde o să-i incurajați? 🙂

Dacă nu ajungi totuşi pe traseu, poţi urmări evenimentul şi online pe turulromaniei.ro și paginile de Facebook TurulRomaniei și Auchan ori pe TVR 1.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend