Multă vreme, Grecia a fost una dintre destinațiile exotice pe care românii le-au exploatat la maximum după ce granițele le-au fost deschise.

Părăsind ușor continentul și celebra, acum zece ani, Paralia Katerini, s-au îndreptat, puțin câte puțin, către mult mai ispititoarele insule grecești cu ape turcoaz și ceruri albastre nesfârșite. Creta, Corfu, Thasos au devenit rapid mici paradisuri cotropite de mii de români însetați de vacanțe altfel, departe de Sinaia, Sovata și Băile Herculane.




Printre acei români, și noi. Să nu îți imaginezi că am rămas indiferenți și că am tratat cu spatele chemarea soarelui, a ritmurilor de sirtaki și a fructelor de mare. Ba dimpotrivă. Ani de-a rândul ne-am făcut drum spre Grecia, într-un fel sau altul, numai vreo cinci fiind dedicați doar Cretei.

E de-nțeles, dacă ne gândim că este cea mai mare insulă din Grecia și a cincea cea mai mare din Marea Mediterană sau că numele ei este legat de o istorie veche și bogată în numeroase evenimente. Din acest motiv, dar nu numai, recomandăm oricui dorește să pornească într-o aventură cretană pe cinste să îi dedice cel puțin două săptămâni. Iar în ceea ce urmează, am adunat o mulțime de locuri de pe insulă ce nu trebuie ratate.

Când este cel mai bine să vizitezi insula?

Cei mai mulți turiști preferă, după cum poate este firesc, să se bucure de soarele dogoritor și de apa numa' bună de bălăceală, așa încât sezonul de vară este cel mai aglomerat, între 15 aprilie și 15 octombrie. Este adevărat că la început și la sfârșit de sezon se mai întâmplă ca bălăceala să iasă din discuție, apa fiind încă rece, dar sunt destui curajoși care o încearcă și-așa.

Firește că și prețurile variază în funcție de perioadă, așa încât, dacă vreți să faceți o economie serioasă, de ce nu în vederea unei alte excursii, iulie și august sunt lunile de evitat.

Având, însă, o climă blândă, fără iernile geroase așa cum le știm noi, Creta poate fi vizitată, de pildă, și în ianuarie, atunci când orașul Rethymno găzduiește un carnaval cu o istorie de mai bine de o sută de ani, un carnaval al bucuriei, al muzicii și al culorii.

Ce poți vizita pe insulă?

 

1. Capitala Heraklion

Măcar pentru statutul acesta impunător de capitală, de centru administrativ și economic al insulei, și tot trebuie să vizitați Heraklion. Orașul dispune de aeroport și de cel mai mare port de pe insulă, dar punctează decisiv și la capitolul entertainment, având numeroase muzee, baruri și restaurante, hoteluri, ceea ce atrage foarte mulți turiști.

 

heraklion

 

2. Palatul Knossos

Fost centru al civilizației minoiene, unde legenda spune că în vremuri de demult s-a aflat și labirintul în care a fost ținut Taurul lui Minos (sau Minotaurul, cum mai este el cunoscut), Palatul Knossos este în mod cert un obiectiv pe care nu trebuie să îl ratezi.

 

knossos 2

 

3. Muzeul de arheologie din Heraklion

Dacă tot suntem la capitolul istorie, care de altfel împânzește întreaga insulă, de la un capăt la altul, poți continua turul început la Palatul Knossos cu Muzeul de Arheologie din Heraklion. În felul acesta, vei înțelege mult mai bine istoria sitului arheologic.

 

4. Orașul Rethymno

Situat pe coasta nordică a insulei, la jumătatea drumului dintre capitală și Chania, Rethymno este locul potrivit unde să te cazezi pentru a începe să explorezi întreaga insulă. În egală măsură, însă, te poți pierde pe străduțele din centrul vechi, în portul ce aduce cumva cu Veneția ori chiar pe plaja lungă de cinci kilometri.

Una peste alta, este un oraș viu, cu oameni extrem de primitori, unde mereu ai avea câte ceva de făcut.

 

RETHYMNO_9_750_500_s_c1

 

5. Satul părăsit din canionul Mili

Cum spuneam, Rethymno poate fi un punct de plecare perfect pentru o mulțime de excursii. La doar 15 minute de oraș se află, de pildă, unul dintre locurile noastre preferate, un sat întins pe toată lungimea canionului Mili și părăsit în totalitate încă din 1972. Cu toate acestea, casele au rămas încă în picioare, doar că astăzi sunt acoperite de liane, iar înăuntru, te miri cum, au pătruns smochini ce cresc bine mersi ori familii întregi de lilieci.

Singurele vietăți cu un gabarit ceva mai mare sunt zecile de capre negre ce bătătoresc drumurile, făcând să pară că viața curge nestingherită și astăzi, deși nu e deloc așa. În sat există și o biserică, încă funcțională, unde te poți reculege, un mic cimitir, dar și o mulțime de locuri încropite întocmai pentru musafiri, cu băncuțe și mese.

O astfel de plimbare prin canion nu te costă absolut nimic și merită fiecare kilometru ce îl desparte de Rethymno, dându-ți sentimentul inegalabil că ești un mic explorator. Și chiar de nu ești unul veritabil, nu ai avea niciun motiv să pornești la drum cu vreun motiv de îngrijorare, căci traseul este foarte bine organizat, drumurile sunt semnalizate corespunzător și există și poduri de lemn care trec peste pârâurile ce străbat canionul.

Iar dacă simți că e rost de o pauză, poți poposi, preț de un fresh de portocale sau o cafea grecească, la singura cafenea din zonă, unde mai vezi picior de om. Aici, o familie de cretani, ultima rămasă în satul abandonat, a refuzat să-și părăsească rădăcinile și moștenirea și a ridicat pe fundul canionului un colț de rai.

 

mili 3 bunmili 2bun

 

6.Mănăstirea Arkadi

Iarăși, după cum spuneam mai devreme, orașul Rethymno este punct de reper. La aproximativ 23 de kilometri distanță, se află o oază de liniște și de relaxare, Mănăstirea Arkadi. Aceasta datează din secolul al XVI-lea și are o poveste impresionantă și tristă deopotrivă. Se pare că ea a jucat un rol foarte important în rezistența cretanilor împotriva otomanilor, fiind locul unde s-au retras sute de oameni, majoritar femei și copii.

Aceștia, după trei zile de luptă crâncenă, au preferat să se sacrifice în loc să se predea inamicilor.

 

arkad bun

 

  1. Orașele antice Elefterna și Phaistos

Contemporane cu Sarmizegetusa noastră, cele două orășele merită și ele o vizită scurtă, cu atât mai mult cu cât sunt situate în mijlocul naturii și nici nu sunt foarte vizitate de turiști, așa cum se întâmplă în cazul altor orașe mai mari.

 

Festos bun

 

8. Satul venețian Chromonastiri și satul Margarites

În Chromonastiri am ajuns pedalând. Am plecat cu bicicletele din Rethymno și, după vreo oră, ne-am trezit pe niște străduțe cum vezi numai în vederi, încărcate cu flori multicolore și verdeață, și-n mijlocul unor localnici foarte curioși. Margarites, în schimb, este un sătuc tradițional cretan unde localnicii, aflați aici de zeci de generații, se îndeletnicesc printre altele cu olăritul.

 

168392_1664745491246_2016601_n

margarites-street

 

9. Georgiopolis

Aceasta este o localitate situată la malul mării, foarte aproape de același oraș Rethymno. Ți-am spus deja că toate bunătățile se află în apropierea lui! Piesa de rezistență este o capelă la care poți ajunge după ce străbați un dig lung, lung, pe care valurile învolburate ale Mediteranei îl lovesc cu putere. Ca atare, experiența este una aparte.

După mica excursie la capelă, te poți așeza la una dintre tavernele cochete cu vedere la mare, unde te poți înfrupta din alte bunătăți, de data asta culinare, precum pește, mousaka sau alte delicii grecești.

 

georgiopolis bun

georgi 2 bun

 

10. Argiroupoli

Construit printre cascade naturale care aduc apa de undeva de sus, din izvoare montane, Argiroupoli este și el o oază de liniște unde te-ai putea deconecta pentru câteva ore bune. Mai ales că sunt aici și câteva restaurante, construite printre cascade, ce servesc păstrăv proaspăt, însă, atenție, prețurile sunt destul de mari.

 

argiropolis bun

argiroupoli 2

 

11. Perla insulei: Chania

Oraș în stil venețian, aflat pe țărmurile Mediteranei, Chania ar trebui să îți fure cel puțin două zile pentru a se dezvălui în toată splendoarea lui. Cel mai cunoscut și mai ispititor este portul venețian, dar te vor cuceri și centrul vechi, foarte cochet, cu străduțe înguste, sau casele împodobite cu flori.

 

chania 1

 

12. Canioanele Imbros și Patsos

Liniștea ca liniștea, e fabuloasă în unele locuri, dar, trebuie s-o recunoaștem, de multe ori simțim nevoia și de puțină aventură. Ca atare, am ales să mergem la canionul Imbros, dar nu oricum, ci cu scuterul. Canionul are 11 km, așa că doar câteva ore te despart de cealaltă parte a insulei, unde vei descoperi o altă lume, cu climă și vegetație complet diferite.

Canionul Patsos, pe de altă parte, este la fel de spectaculos. Are un traseu foarte bine marcat, iar drumeția se face de-a lungul canionului, pe lângă și printr-un râu. De aceea, îți recomandăm să nu te arunci într-o astfel de excursie decât cu încălțămintea potrivită, preferabil bocanci.

 

imbros

13. Canionul Samaria și munții albi Lefka Ori

Din nou canion. De data aceasta, însă, vorbim despre una dintre mândriile localnicilor insulei, întrucât acesta a fost declarat parc național și rezervație a biosferei. Croindu-și drum prin Munții Albi ai Cretei, canionul pare să fie cel mai lung din Europa, cu o lungime de aproape 18 km.

Traseul este într-adevăr lung, de cinci până la șapte ore, prin floră și faune rare, munți înalți, sălbatici și abrupți, și trece prin păduri de pini și chiparoși antici, coborând apoi printre stâncile verticale până la plajă, pe cealaltă parte a insulei.

 

samaria 1 samaria 2

 

14. Rezervația naturală Elafonisi și plaja Falassarna

Ce ni s-a părut nouă cel mai frumos și mai frumos de pe insulă este, însă, Elafonisi. Și nu degeaba, ci datorită plajei cu nisip roz, format din coralii măcinați de valurile mării, apei de un turcoaz ireal, dar și traseului pe care îl poți face prin apă de pe o insuliță pe alta.

Noi am ajuns aici cu o excursie organizată, care nici măcar nu a fost prea ieftină, ba dimpotrivă, însă n-am rămas cu niciun regret la sfârșit, căci nu am mai văzut un asemenea loc în Europa.

La Falassarna nu am mai ajuns, însă a rămas pe lista noastră, fiind faimoasă pentru o plajă întinsă și felul în care culorile cerului se reflectă în apă.

 

The-pink-sand-in-Elafonisi-beach-2

elafonisi 3 bun

 

15. Rezervația naturală și laguna Balos

Asemănător cu Elafonisi, ce-i drept, dar parcă nu la fel, Balos este un loc exotic unde parcă un pictor și-a revărsat culoarea așa cum i-a plăcut lui mai mult. I se spune Paradisul turcoaz și sigur îl veți găsi în topurile celor mai frumoase plaje din lume. Cei ce au fost acolo pot depune oricând mărturie că nu exagerăm cu nimic.

 

balos-lagoon-chania-crete

 

16. Plaja Matala

Dacă tot vorbim de locurile unice ale Cretei, continuăm cu Matala, care pare să fie un fel de Cappadocia grecească, cu locuințe săpate în peșteri, chiar lângă plajă, cu apa limpede și aerul fierbinte, aproape irespirabil.

Plaja Matala a devenit cunoscută la începutul anilor '60, mai ales în rândul hipioților, care au venit să locuiască aici. De altfel, și mulți artiști au ales să-și ducă viața în peșterile de lângă plajă, cântăreața de muzică folk Joni Mitchell fiind unul dintre ei.

Mergând de-atâția ani în Creta, ne-am împrietenit în timp cu câțiva localnici. Unul dintre ei, Takis, un cretan la vreo 55 de ani, născut și crescut aici, ne-a povestit, nostalgic, cum chiar el, tânăr fiind, a trăit câteva luni bune în peșterile de la Matala, după moda tinerilor nonconformiști ai vremii.

 

matala 1 bun

matala 2 bun

 

17. Malia

După atâta liniște a satelor cretane și după doza de adrenalină din mijlocul canioanelor, e cazul să ne îndreptăm puțin și către locurile care nu dorm niciodată. Malia, cunoscută și ca Ibiza Cretei, oferă turiștilor festivaluri de muzică, petreceri cu DJ, baruri care nu se închid niciodată, băutură din plin, soare și plajă.

Practic, tot ce i-ar trebui unui tânăr în căutarea unei distracții de felul acesta.

 

malia party bun

 

18. Plaja Triapetra

Fiind ascunsă, ferită de pașii și privirile iscoditoare ale turiștilor, Triapetra - sau, în traducere, Trei Pietre - este, dacă putem spune așa, plaja localnicilor. Se află în sudul insulei, unde apa este atât de curată, atât de limpede, încât atunci când valurile se sparg de mal, poți vedea curcubeie în apă.

De este prea cald, și se întâmplă să fie, te poți adăposti într-un dintre peșterile aflate pe plajă, unde poți fi sigur că ai să te răcorești imediat, căci temperatura scade brusc cu câteva grade.

 

triapetra bun

 

19. Frangocastello

Construit între 1371 și 1374 de către venețieni, castelul se află pe coasta de sud a Cretei, unde noi am ajuns cu scuterul. Sincer, te sfătuim să nu plătești sume prea mari pentru excursii, uneori chiar nejustificate, când drumurile sunt frumoase și bine indicate.

Unde mai pui că poți explora de unul singur regiunea, iar drumul spre castel ajunge și la o șosea care, după cum se vede mai jos, seamănă foarte bine cu Transfăgărășanul. Atâta doar, aceasta are vedere spre mare, ceea ce este un mare plus, nu-i așa?

 

Frangokastello1 bun

drum

 

20. Pădurea de palmieri Preveli

Dacă tot ce îi lipsea Cretei pentru a fi perfectă era o pădure de palmieri, atunci află că, de fapt, nici aceasta nu-i lipsește. E drept că, în 2010, o mare parte a pădurii a fost distrusă de foc, dar până astăzi ea s-a regenerat natural aproape în totalitate. Asta ca să mai ne mai minunăm de cât de surprinzătoare este natura.

 

 

21. Platoul Lasithi

Ceea ce deosebește acest platou de alte zone ale insulei este solul extrem de fertil care, în timp, a atras oamenii pentru a locui zona și a cultiva pământul și, în consecință, și turiștii curioși să vadă cam cât de frumos rodește pământul cretan.

 

22. Insula Spinalonga

Dacă ești amator de povești frumoase aflate în spatele locurilor pe unde călătorești, Spinalonga îți poate oferi fix ceea ce îți dorești. Se pare că, demult, Spinalonga nici nu a fost o insulă cum e acum, ci mai degrabă o peninsulă și că venețienii au tăiat o bucată din ea pentru a o despărți de Creta. Mai apoi, în timpul coloniei venețiene, era locul unde erau trimiși leproșii, bolnavii fiind alungați din satele lor tocmai pentru a-i ține pe localnicii sănătoși departe de ei și pentru a ține boala sub control.

Mai mult, se spune că, atunci când boala a fost învinsă, iar căminul leproșilor a fost distrus, insula a fost părăsită, rămânând în urmă un preot care, timp de cinci ani, a rămas singur în Spinalonga pentru a-i pomeni pe cei morți. Îți poți ușor închipui că locul acesta a devenit rapid celebru și a apărut în mai multe romane, seriale și chiar într-un scurtmetraj.

 

spinalonga

 

23. Souda Bay, cimitirul războiului

Aflat la 5 kilometri de orașul Chania, Souda Bay este un alt loc încărcat cu istorie, cu poveștile cutremurătoare ale celor două războaie mondiale, adăpostind pe veci soldați ce și-au pierdut viața atunci - 1500 din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și 19 din timpul primului.

 

cimitir

 

24. Satul și Peștera Melidoni

Descoperire arheologică importantă, Melidoni este un loc cu povești din preistorie și cu o peșteră sacră. Una dintre legende spune că, în neoliticul târziu, așa cum reiese din diverse înscrisuri găsite în interiorul peșterii, peștera a fost folosită ca loc de adorare a unei zeități, cel mai probabil feminine, în timpul perioadei minoiene (2100-1600 î.Ch.).

 

Melidoni-Cave-Grave1

 

25. Plaja Plakias

Sigur, sigur nu s-ar sătura cineva vreodată de o plajă întinsă, cu nisip fin, în care să te scufunzi cu totul, nu alta! Așadar, ține minte numele ăsta: Plakias. S-ar putea să-ți folosească dacă, explorând sudul insulei, vei fi în căutarea unei astfel de plaje.

26. Pestera Sfendoni si satul Zoniana

Peștera este impresionantă prin dimensiuni, având 3000 de metri pătrați, și oferă turiștilor ocazia să vadă cum știe Mama Natură să facă minuni.

Practic, ea a creat un veritabil spectacol estetic pornind de la picături de apă bogată în minerale.

 

sfendoni

 

Satul Zoniana, pe de altă parte, este și el special, doar că se află într-o zonă ceva mai obscură, nefiind vizitat nici de localnici, care-l consideră periculos, darămite de turiști. Noi ne-am încumetat și nu ne pare rău deloc. Satul este o mini republică, ba chiar un imperiu al drogurilor unde întâlnești la tot pasul culturi de canabis crescute special pentru export.

Un obicei al localnicilor este ca, la fiecare eveniment ce are loc în sat, fie că e botez, nuntă sau înmormânare, să izoleze satul și să tragă cu armele în aer și în semnele de circulație amplasate de autorități. Una peste alta, noi nu ne-am simțit în nicio clipă în pericol atât cât am tranzitat sătucul, iar amintirea micii noastre aventuri este una dintre cele mai frumoase.

 

zoniana

 

27. Lacul Kournas

Dacă îți era dor de orașul Rethymno, iată-l din nou în prim plan, foarte aproape de lacul Kournas, singurul lac cu apă dulce din Creta. O altă amintire plăcută este aceea a unei băbuțe simpatice ce ne-a oferit, în drumul nostru către lac, struguri din producție proprie, așa cum le stă de altfel în fire localnicilor acestor meleaguri.

 

kournas bun

 

28. Plaja si pesterile Marmara

Încă o dată venim și-ți spunem că avem de-a face cu una dintre cele mai frumoase plaje din Creta, dar pe cuvânt că așa e. Aflată la ieșirea Cheilor Aradaina, plaja este formată din pietricele și ape limpezi precum cristalul.

Ți-am spus de la bun început că sunt o mulțime de motive pentru care ar trebui ca, măcar într-o vară, să îți petreci vacanța în Creta și credem sincer că, de fapt, există cu mult mai multe decât cele pe care le-am înșirat noi aici. Iar pentru noi, toți anii din urmă în care am tot dat câte o fugă până-n Creta, de am ajuns să simțim că mergem acasă, nu ne vor ține niciodată departe de tărâmul acesta mereu surprinzător.

marmara

Citește și:
8 motive pentru care iubim Grecia



10 comentarii

  1. Multumim frumos pentru informatii! Urmeaza sa plecam in Creta luna urmatoare si am mai adaugat cateva obiective pe lista. O intrebare as avea; dupa acesti ani in care ati vizitat Creta, ati putea recomanda o companie de inchirieri?
    Am vrea sa inchiriem o masina pentru a vizita mai usor insula

  2. Tatovici Anamaria on

    Pentru o senioară, nu vreau să zic babă, de 79 de ani, care vrea să fie independentă, adică să călătorească singură, să și dramuiască puterile după voia ei, ce idei aveți? Nu sunt în fiecare zi la fel de vioaie, deci am nevoie și de un spațiu mic și curat, dar nu scump în care sa ma simt bine cu o carte în mână când vreau sa mi trag sufletul. Sunt diabetică și as prefera sa mi pregătesc singură mâncarea, cu mici excepții. Mă ajutați? Mulțumesc.

  3. Plaja Seitan Limania nu ati vazut-o? Este in zona chania si ca peisaj este una dintre cele mai frumoase din Creta.

  4. Alexandra Iulia on

    Am citit deja de câteva ori articolul de când a fost publicat. Nu am găsit totuși un articol în care să prezentați cazările avute. Ce anume recomandați (ce ați testat) în ce privește cazarea pe insulă? Sau zona – unde ar fi mai potrivit să avem „reședința” pentru a ne bucura mai mult de vacanță?

    • Buna, Alexandra! nu am facut un ghid si cu cazari pentru ca am avut si cazari pe termen lung, dar am stat si la diferite hoteluri. Baza am avut-o tot timpul in orasul Rethymno, pentru ca e localizat cumva la mijloc intre Heraklion si Chania si ne era mai usor sa mergem de acolo in orice directie. Pentru o vacanta de cateva zile, cea mai ok ar fi zona de sud (Chania), iar pentru a explora insula am apelat tot timpul la „sfantul” scuter :). Doar pentru Elafonissi am apelat la excursie organizata.

  5. Multumiri pentru ghidul realizat. 🙂
    Merg in Creta peste o saptamana si abia astept sa ii descopar minunatiile.
    O curiozitate as avea la voi, avand in vedere ca ati fost de atat de multe ori in Creta: ce recomandati ca mijloc de transport ( inchiriat masina, transport public, etc )?
    M-am documentat putin despre transportul public ( cu autobuzele KTEL ) si par ca sunt destul de multe rute cu orare bine puse la punct. Voi le-ati folosit? Ce parere aveti?

  6. Aveți dreptate, Creta este o insulă diversă. Am fost de două ori și nu am reușit să o cuprind în totalitate. Este insula mea favorită, din Grecia.
    Multe călătorii frumoase!

  7. Multumim pentru informatii.
    Exceptand poza „20. Padurea de palmier Preveli” ( care de fapt este din Agios Antonios, nu din Preveli), articolul este bine documentat.
    Vacante Placute!

  8. Multumim frumos pentru informatiile utile! Ne-ati ajutat sa cream trasee minunate pentru cele cateva zile petrecute in Creta. Am fost foarte impresionati de canionul Patsos si Mili.

    • A Traveler and Adventurer_ on

      Buna Oana, ne bucuram ca am putut fi de ajutor! De fiecare data cand ajungem in Creta, incercam sa ajungem in Mili ca sa ne incarcam bateriile 🙂

      Vacante cat mai placute in continuare!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.