Toate călătoriile de până acum ne-au plăcut într-un fel sau altul, dar, dac-ar fi să privim un pic în urmă și să punem pe hârtie care dintre ele ne-au rămas întipărite-n minte și în suflet, de parc-ar fi fost ieri, clar unele se disting mai mult decât celelalte.
Sunt experiențele altfel, inedite, pe care nu le trăiești oriunde te-ai duce și pentru care trebuie să ajungi în anumite colțuri ale lumii. Ei bine, cam asta povestim în cele ce urmează, despre locuri și experiențe unice.
Despre Gibraltar a auzit toată lumea, nu-i așa? Este acel teritoriu aflat în sudul peninsulei Iberice, dar care ține de Marea Britanie, la granița dintre continentul nostru și cel african, fiind totodată și legătura dintre Marea Mediterană și Oceanul Atlantic.
Ceea ce-l face și mai atrăgător este punctul de trecere din micul orașul spaniol, La Linea de la Concepcion. Practic, imediat după ce treci granița, ajungi pe aeroportul din Gibraltar, a cărui pistă trebuie traversată pentru a ajunge în oraș, pe jos. Când avioanele decolează sau aterizează, sunt coborâte niște bariere și va trebui să aștepți, cuminte, ca acestea să treacă, pentru a-ți încheia mai apoi aventura pe pistă.
Cum ajungi aici? Zbori până în Malaga, iar de acolo iei autobuzul Avanza până în orașul La Linea de la Conception. Am scris mai multe despre Gibraltar aici.
Dar de Santorini ai auzit? Și-acum îți lucesc ochii gândindu-te la vederile ireale cu albastrul infinit al apelor, al cerului și al acoperișurilor curbate și cu albul imaculat al clădirior.
Dar cum ar fi ca seara să adormi la bordul unui vas de croazieră, în mijlocul lui nicăieri, iar dimineața să dai cu ochii de peretele abrupt dincolo de care se află celebrul Santorini? Vasele ancorează în mijlocul unui crater uriaș. Insula a luat naștere în urma unei erupții vulcanice care a distrus aproape tot ce a fost înainte în loc. Nu oriunde poți ancora în mijlocul unui crater.
Poți citi mai multe despre mica noastră experiență din Santorini în acest articol.
Ori poate că ai vrea să ajungi la capătul lumii – asta dacă ar exista unul. Măcar la Cabo da Roca, denumit capăt al lumii cu sute de ani în urmă, înainte de Marile Descoperiri Geografice, datorită poziției sale – este cel mai vestic punct al Europei și, de aceea, considerat ca fiind capătul continentului.
În anii 1500, Luis de Camoes, un cunoscut poet portughez, spunea că aici este ”locul unde se termină uscatul și începe marea”. Nimic mai adevărat când ești cocoțat pe stâncile înalte și abrupte, privind cum se deschide dincolo de ele oceanul, adeseori la fel de furios precum vântul ce se agită încolo și încoace. Nu-i capătul pământului aici, dar e o libertate cum rar ți-e dat să simți în lumea asta largă!
Cum ajungi aici? Cea mai ieftină variantă este cu trenul din Lisabona până în Cascais sau chiar Sintra, iar de acolo autobuzul numărul 403.
Am mai avea o recomandare pentru care, însă, ar cam trebui să te grăbești: Marea Moartă. Marea este de fapt un lac. Lacul cel mai sărat de pe glob, cu o salinitate de 34,25%, de aproape zece ori mai mare decât a oceanului planetar, dar și apa aflată la cea mai joasă altitudine din lume. De ce spuneam că ar trebui să te grăbești? Simplu, nivelul apei scade cu fiecare an ce trece – aproape un metru pe an – așa că există pericolul ca în curând apa Mării Moarte să sece cu totul. Așadar, dacă vrei să vezi cam cum e să faci pluta în Marea Moartă citind un ziar, acum e timpul să plănuiești următoarea vacanță. Și ai de unde alege, căci este la fel de sărată și în Israel, și în Iordania.
Cum ajungi aici? Zbori în Israel (Tel Aviv sau Eilat) sau în Iordania (Amman), închiriezi o mașină și pornești la drum.
Dacă nu vrei să te depărtezi prea mult de casă, poți alege oricând Groapa Ruginoasa, o vale strâmtă cu pereți abrupți, asemenătoare unui canion, din județul Bihor. Cu timpul, muntele a fost erodat de șuvoaiele de apă din timpul ploilor, dezbrăcându-l și scoțând la iveală depozitele de cuarțite și argile roșii. Peisajul este tulburător și, datorită unicității lui, a fost declarat arie protejată de interes național.
Cum ajungi aici? Mergi pe DN75 , treci de localitatea Vârtop, apoi pe o potecă ce duce în munți urci preț de 40 minute, pe jos. Am povestit mai multe despre zona Apusenilor în acest articol.