Începem dimineața în Antigua cu o ploaie măruntă de vară care pare să nu deranjeze pe nimeni, așa că mergem și noi mai departe. Ieșim de pe vas, iar o formație de ”lăutari” locali ne întâmpină cu ritmuri insulare ce provin din niște bătăi în butoaie de tablă. E frumos.




Știm deja că nu trebuie să dăm buzna să cumpărăm prima excursie de la primii localnici ce se grăbesc să ne facă oferte de nerefuzat, așa că ne îndepărtăm puțin de mulțimea de turiști. Un localnic simpatic reușește totuși să ne ademenească, promițându-ne că vom afla multe informații dacă facem excursia cu el. Mai stăm preț de vreo zece minute până strânge un grup de opt persoane și pornim. Excursia a costat 20 de dolari de persoană și a durat două ore. În aceste două ore, localnicul ne-a plimbat cu mașina pe insulă. Puțin. Insuficient, dacă ne întrebi pe noi.

Trecem în fugă prin pădurea tropicală din centrul insulei – de altfel, insulele sunt cunoscute și sub denumirea de Culoarul Verde Antigua și Barbuda – și ajungem la English Harbour, de unde poți admira o panoramă superbă a Marinei. De departe, se vede și cel mai înalt vârf, numit Obama în cinstea primului președinte negru al Americii. Trecem apoi prin niște sătucuri cu căsuțe cochete, vopsite în culori pastelate, iar apoi, tot pe fugă, vedem și cinci plaje. Merită excursia? Noi am spune că nu. Ne-ar fi plăcut să zăbovim mai mult în locurile prin care am trecut, poate să ajungem să vedem și Devil's Bridge.

Situația, însă, a fost salvată de șoferul nostru, căci el ne-a povestit la foc automat despre viața de zi cu zi a localnicilor, despre sistemul medical, despre cel educațional, despre cum își câștigă traiul. La sfârșit, piesa de rezistență, o cântare dintre cele ce mai că sparg geamurile din preajmă. Nu de alta, dar voce nu prea avea omul. Doar bunăvoință.

 

Câteva lucruri interesante aflate de la Vernon și observate de noi pe insulă:

- Antigua și Barbuda sunt un stat independent de 37 de ani, având puternice influențe britanice.
- Capitala este la St. John, în Antigua.
- Limbile oficiale sunt engleza (cu accent britanic), dar și dialectul creol.
- Moneda locală este dolarul caraibian, dar se poate plăti și cu dolari americani (1 USD = 2.7 Antigua Dollar sau East Caribbean Dollar).
- Criminalitatea este extrem de scăzută. Dacă poliția, de pildă, te prinde cu un cuțit pe stradă și dai impresia că ai avea ceva de ascuns, te poate aresta pe loc. Practic, e suficient să li se pară că ești suspect.
- Este stat creștin, iar localnicii sunt foarte credincioși. Așa s-ar explica și numeroasele biserici pe care le-am văzut în mica noastră incursiune.
- Au un jucător de cricket de talie mondială și se mândresc cu el nevoie mare (pe nume Viv Richards) – într-atât încât am fost duși să-i vedem și casa.
- Berea locală este Wadadli, ușoară și băubilă, ca să zicem așa. La terasă, costă 2 dolari o sticlă de 0,25l.
- O casă aici costă în jur de 100.000 de dolari, în caz că te bate vreun gând să lași România și sa te relochezi în Caraibe.
- În Antigua sunt 365 de plaje, câte una pentru fiecare zi din an. Cât despre sora ei, Barbuda, aceasta adăpostește chiar și plaje cu nisip roz. Găsești multe alte detalii despre cele două insule si pe site-ul oficial al țării.
- Economia locală se bazează în special pe turism și agricultură (se cultivă mango, ananas, banane, dar și multe, multe altele).
- Am văzut mii de fluturi pe insulă. Nu știm exact care este explicația, dar simți că ai ajuns în Grădina Raiului. Sunt fluturi prin pădurea tropicală, pe străzi, chiar și pe plajele care par să fi fost modificate în Photoshop, nu alta. Dacă ajungi în decembrie aici, sigur te vei întâlni și tu cu ei.

Acum, dacă ne permiți, îți vom da un sfat. Un sfat pe care ne-am fi bucurat să îl primim și noi, atâta este de prețios. Renunță la aceste excursii de două, chiar trei ore și descoperă insula pe cont propriu. Dacă ajungi aici pe calea apei, adică la bordul unui vas de croazieră, ai de mers vreo zece minute ca să ajungi în centrul orașului. Du-te de aici la Autogara Locală, de unde poți lua autobuze care merg în orice parte a insulei cu doar 1,5 dolari/călătoria.

După ce ne-am întors din mica noastră excursie, care ne-a arătat prea puțin, am văzut pe drum această stație. Ne-am întors pe jos la ea și am luat autobuzul cu numărul 21, care ne-a lăsat la plaja Ffryes. Ne-am bălăcit acolo preț de aproape o oră, după care am luat-o pe jos până la vecina ei, Dark Wood, ceva mai sălbatică, însă pentru noi o plajă norocoasă, căci am găsit aici o mică comoară: câteva bogății ale mării și o pereche de cercei de aur.

După ce te plictisești de bălăcit și de lenevit la umbra copacilor de pe plajă, ieși la șosea și pândește maxi-taxiul care te duce înapoi în oraș, contra aceleiași sume, 1,5 dolari. Fii cu băgare de seamă! La număr trebuie să fie trecut BUS, ca nu cumva să oprești taxiurile private. Când îl vezi, faci semn cu mâna, șoferul te vede, și, cel mai probabil, va opri. Ca timp de așteptare, vei sta cam 10, poate 15 minute, având în vedere că este o insulă, iar lucrurile se mișcă ceva mai încet pe-aici.

Cu aceste autobuze poți merge în diferite părți ale insulei. Tot ce trebuie să faci este să te duci la autogară și să întrebi. Este o doamnă acolo care te va îndruma.

În croaziera noastră de două săptămâni, Antigua a fost oprirea cu numărul 4 și ne-a plăcut la nebunie. Chiar mai mult decât Guadeloupa sau mult prea populara St. Maarten.

Zicem noi că ar merita mai mult decât o zi aici, chit că vrei să descoperi măcar o parte dintre cele 365 de plaje, să dai o fugă și până în Barbuda sau să te avânți mai mult prin pădurea tropicală, unde, apropo, am văzut și un soi de parc de distracții cu tiroliene. Pentru noi, clar rămâne pe listă pentru o vacanță mai lungă sau ca recomandare pentru luna de miere.

Am reușit să ajungem pe această insulă cu ajutorul Croaziere.co și Costa Cruises. Itinerarul a fost de două săptămâni și a cuprins GuadelupaTortola, St. MaartenAntiguaSt. Vincent, MartinicaTobago, Grenada, Barbados și St. Lucia. Recomandăm cu încredere traseul!

Citește și:

 

Ce trebuie să știi dacă plănuiești o vacanță în Caraibe, Antilele Mici

Jurnal de bord. Cum a fost croaziera de două săptămâni în Caraibe

Descoperind Franța exotică – ghid de călătorie în Guadelupa

Insulele Virgine Britanice – cum am petrecut o zi în Tortola

Sint Maarten – insula împărțită frățește între francezi și olandezi

Antigua – insula fluturilor și a celor 365 de plaje

St. Vincent and the Grenadines – pe urmele piraților din Caraibe

Descoperind Franța exotică – mica incursiune în Martinica

Insula Tobago – unul dintre cele mai exotice locuri de pe Pământ

Insula Barbados – acasă la Rihanna

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend