În luna decembrie a anului trecut (2018), am reușit să ne împlinim un vis mai vechi, acela de a ajunge în Caraibe. Și am făcut-o în stil mare, vizitând zece insule în două săptămâni. Mai mult, Crăciunul ne-a prins în insulele Barbados și St. Lucia.
Vom povesti, pentru că e de povestit, despre fiecare insulă în parte, detaliind ce e de vizitat, cum am vizitat și cât ne-au costat excursiile. Acum, însă, am vrea să-ți povestim despre experiența pe care am trăit-o pe vasul de croazieră.
Mărturisim din capul locului că am fost invitați de croaziere.co să testăm acest itinerar pe care l-au gândit italienii de la Costa Cruises și pe care l-am parcurs cu vasul Costa Magica. Treaba noastră a fost să ne bucurăm de vacanță, să testăm serviciile de la bordul vasului, să ne descurcăm așa cum știm noi pe insule și să împărtășim experiența cu voi.
Am primit, așadar, o cameră premium, cu balcon, la etajul 7. Din câte am văzut la ei pe site, o astfel de cameră ar costa undeva la 1500 de euro de persoană. De altfel, să ai 24 de ore din 24 vedere la Marea Caraibilor timp de două săptămâni este cu adevărat magic. Exista, însă, și varianta mai ieftină, cea a unei cabine interioare, pe care am văzut-o la un moment dat la 750 de euro de persoană.
Programul a fost acesta:
Dar să luăm lucrurile pe rând. Ar trebui să începem explicând de ce ni se pare o idee bună să vizitezi aceste insule cu o croazieră, și nu organizându-te pe cont propriu.
1. În primul rând, este mai ieftin așa
Când e mai ieftin, e mai ieftin. Trebuie s-o recunoaștem și noi. Este aceeași situație ca în cazul unei vacanțe în Egipt, care este mai convenabilă (din punct de vedere al costurilor) cu o agenție de turism (aceasta având contracte speciale cu hotelurile și agențiile locale).
Croaziera care include 14 nopți și 10 insule costă începând (în funcție de cabina aleasă) cu 750 de euro la care se adaugă 140 de euro bacșisurile (gratuities) și o medie de 30 de euro pe zi pentru excursiile pe insule (deci un total de 360 euro pentru 12 zile, pentru că două zile le petreci pe mare). Însumând, rezultă aproximativ 1300 de euro la care se adaugă și biletele de avion. Pe noi, de pildă, biletele de avion ne-au costat în jur de 450 de euro dus-întors.
Asta înseamnă că, gândită din timp, toată povestea ar ajunge la 1700-2000 de euro de persoană în preajma sărbătorilor de iarnă, însă fără cine știe ce extravaganțe pe insule, precum plimbări cu catamaranul sau excursii cu submarinul. Croaziera îți asigură transferul între insule, trei mese pe zi (micul dejun, prânzul și cina) și activități pe vas (spectacole, sală de fitness, piscine etc.).
Organizarea pe cont propriu ar presupune cazări de două sau trei nopți pe fiecare insulă (o medie de 100 de euro/noapte pentru o cameră dublă în conditii decente), mâncare de două ori pe zi (în jur de 15-20 de dolari meniul), transport între insule cu avionul (o medie de 100 de euro/zborul), transfer către și de la aeroport, iar la toate astea se adaugă și excursiile la obiectivele turistice și transportul (cu mașina închiriată, cu taxiul sau autobuzul). Făcând un calcul, 14 zile cu șase insule vizitate ar costa cam 3000 de euro de persoană.
E drept că astfel poți sta mai mult timp într-un loc, lucru care ne-ar fi plăcut și nouă în anumite insule, precum Antigua, Tobago sau Barbados. Totuși, a fost suficient timp cât să ne facem o idee despre insulele care ne-au plăcut mai mult și unde ne-am întoarce oricând pentru o perioadă mai lungă de timp, fără să ne mai roadă curiozitatea unui traseu.
2. E mai lejer
Suntem aventurieri, fără doar și poate, dar chiar și-așa, pentru noi este destul de obositor să zburăm la fiecare două-trei zile, să avem transferuri și să nu apucăm să despachetăm bagajele că trebuie să le împachetăm la loc. Tocmai de aceea, singura noastră grijă în această croazieră a fost să ne alegem cea mai eficientă modalitate de a vizita insulele. Am eliminat transferurile, vânătoarea după mâncare, împachetatul și despachetatul, ca să nu mai vorbim de check in și check out la hoteluri.
De data aceasta, am ales un soi de vacanță-hibrid, ca să-i spunem așa, întrucât am legat croaziera de câteva zile pe cont propriu în Guadeloupa, excursiile pe insule ni le-am organizat singuri fie cu autobuze locale, fie cu taxi, fie chiar cu tururi de pe insulă, când acestea se dovedeau mai convenabile, pentru ca finalul să fie zece zile în Florida, unde ne-am organizat 100% singuri. Despre Florida, însă, vorbim cu altă ocazie.
Cum sunt zilele pe un vas cu 4000 de persoane?
Hai să spunem că sunt exact așa cum vrei tu să fie. Fie liniștite, dacă alegi să stai în cameră sau, de ce nu, la bar, ascultând muzică live, fie la piscină, alături de vecinii de pe vas sau chiar la cazino, jucând la păcănele.
Ai grijă la kilograme
Tentația este foarte mare pe vasele de croazieră, atât de mare încât, inevitabil, ne-am întors cu câteva kilograme în plus la purtător. Dimineața ne făceam plinul în așa fel încât să ne ajungă pentru tot restul zilei, astfel că din porturi cumpăram de obicei apă, bere sau rom. Întoarcerea se întâmpla să fie în jurul orei patru, când prindeam ori sfârșitul prânzului, ori începutul gustărilor (iar gustările nu erau așa, oricum, ci salate, sandvișuri, fructe și PRĂ-JI-TURI).
În funcție de timpul rămas, după prânz mai ieșeam câte puțin în vecinătatea portului. Întotdeauna eram înapoi pe vas cu 30 de minute înainte ca acesta să plece din port. Ține minte că este o regulă strictă și că riști chiar ca vasul să plece fără tine. Era să o facem lată în Martinica, și asta pentru că am ținut cu tot dinadinsul să mergem pe o plajă îndepărtată, iar drumul de întoarcere a durat mult mai mult decât calculaserăm noi.
Spectacole, sala de fitness, piscina, cazino
Obosiți sau nu, aproape în fiecare seară am fost prezenți la spectacolele ce se țin în sala teatrului. Sunt foarte frumoase și am auzit că la alte companii ar fi și mai și. Spectacole de acrobații, de magie, dans și muzică, dar și multe altele ne-au încântat ochii și urechile zilnic. Unde mai pui că intrarea face parte din costul croazierei. Așa că a fost încă un plus pentru noi și o economie față de organizarea pe cont propriu. Cât ar costa un biletul la un spectacol specific Caraibelor, în mod normal?
După spectacol, greu, dar iar la masă. Cina o poți lua fie la restaurantul à la carte, fie la autoservire. Pe cel din urmă l-am frecventat mai des. Ca idee, pe Costa Magica sunt patru restaurante.
Sigur, dacă ai terminat de mâncat și mai ai niște energie, nu este absolut nicio problemă. Într-o seară, de exemplu, am mers la cazino. Ne-am jucat puțin pe-acolo, cât ”am spart” câțiva euro, iar în altă seară am mers la barul unde se cânta la pian și am băut un cocktail (10 euro unul). Sunt tot felul de evenimente pe vas până hăt târziu, în baruri cu muzică live, muzică la pian și ring de dans. În cazul nostru, pe vas erau vreo patru baruri cu diferite tematici.
În zilele petrecute pe mare, poți lenevi la una dintre piscine și în jacuzzi. Noi am testat și sala de fitness, căci ne-am cam simțit cu musca pe căciulă. În trecere, am văzut și sauna, însă nu am testat-o.
Diminețile și serile sunt cele mai frumoase, pentru că atunci vasul intră și iese din port. Dimineața, ți se deschide un nou loc de explorat în fața ochilor, iar seara îți iei la revedere în stil mare, cu Andrea Bocelli pe fundal. Pe vasul Costa Magica, răsună o aceeași melodie a tenorului italian la fiecare ieșire din port, mai exact melodia Con Te Partiro 🙂 .
Vă duceți în vacanță cu pensionarii
De departe cea mai auzită expresie pe la prieteni, cunoștințe și în mediul online. Însă nimic mai neadevărat!
Sigur, fiind o variantă mai lejeră, sunt multe persoane de vârsta a treia care aleg să se plimbe în acest fel. Dar, luând ca exemplu croaziera în Caraibe, au fost pe vas 4000 de persoane, dintre care 1000 de angajați și 3000 de clienți. Dintre acești 3000 de clienții, 500 erau copii de toate vârstele, copii care, firește, au venit cu părinții la purtător. Așadar, cel puțin 1000 de persoane ar avea vârste de la 30 de ani, să zicem, în sus. În plus, am văzut și cupluri de vârsta noastră.
Și-apoi, ce treabă avem noi cu pensionarii de pe vas? Atâta timp cât umblăm toată ziua pe insule cu autobuzele locale, pe jos sau cu localnicii, așa cum facem de obicei și în celelate călătorii, vârsta celor de pe vas este ultima noastră problemă.
Poate ai observat deja că nu suntem fani ai aglomerației sau ai vacanțelor pe fugă. Fix aceste două caracteristici descriu perfect și croaziera. Pe de o parte, pe croazieră sunt foarte mulți oameni, astfel că tot ce am făcut a fost să fugim de mulțime: ajungând pe insule, am căutat să mergem pe plaje pustii, în timp ce pe vas, în afara meselor și spectacolelor, am stat liniștiți pe balconul nostru frumos, savurând o bere rece sau un pahar cu rom. Cum am făcut cu graba? Ei bine, ne-am adaptat și, cumva, am reușit să ne și relaxăm, pentru că nu am avut grija organizării itinerarului și am preferat să vedem două sau trei locuri pe fiecare insulă, mai lejer, decât să alergăm de colo-colo ca să vedem tot.
Câteva sfaturi de reținut
1. Excursiile luate de pe vas sunt mai scumpe. Dacă bugetul nu îți permite, te poți organiza și singur. Îți vom povesti cum am făcut pe fiecare insulă în parte.
2. Cumpără apă din porturi. Pe vas costă de trei sau chiar patru ori mai mult. Valabil și pentru băuturile alcoolice.
3. Împachetează în bagaj și o ținută mai elegantă pentru serile la teatru, la restaurantul à la carte sau la dans.
4. Vacanța pe croazieră este scumpă doar dacă nu ești dispus să fii atent cu banii. E normal să te coste câteva mii de euro câteva zile pe vas dacă mergi în fiecare seară la bar și bei cocktailuri, dacă mergi la salonul de înfrumusețare, dacă optezi pentru micul dejun în cameră sau pentru cină cu homar în loc de restaurantele deja incluse în pachetul de bază.
5. Ai grijă de cardul ce ți se va da la îmbarcare. Cu acesta ești înregistrat la ieșirea și intrarea pe vas. Tot cu el poți face cumpărături pe vas și este și cheia cabinei tale.
6. Internetul pe vas merge încet și costă destul de mult, pentru că este internet prin satelit. Dacă nu ai musai nevoie de el, așa cum avem noi (natura muncii noastre cere internet non stop), te poți conecta la wi-fi când ajungi în porturi de la diferite cafenele sau spoturi publice.
Părerea noastră este că ar trebui să fim mai deschiși la toate variantele de vacanță, fie ele organizate pe cont propriu, în itinerare lungi, precum câteva luni prin Asia sau America de Sud, fie pe croazieră, fie sejururi all inclusive în Turcia, cu o agenție de turism. Important este să le adaptăm stilului nostru, pentru că fiecare are farmecul ei, indiferent de vârstă.
Iar acum, la sfârșit, iată cum arată vasul Costa Magica, un vas din 2004. Abia așteptăm să testăm și Norvegian sau Royal Carribean!
Citește și:
Ce trebuie să știi dacă plănuiești o vacanță în Caraibe, Antilele Mici
Jurnal de bord. Cum a fost croaziera de două săptămâni în Caraibe
Descoperind Franța exotică – ghid de călătorie în Guadelupa
Insulele Virgine Britanice – cum am petrecut o zi în Tortola
Sint Maarten – insula împărțită frățește între francezi și olandezi
Antigua – insula fluturilor și a celor 365 de plaje
St. Vincent and the Grenadines – pe urmele piraților din Caraibe
Descoperind Franța exotică – mica incursiune în Martinica
Insula Tobago – unul dintre cele mai exotice locuri de pe Pământ
Insula Barbados – acasă la Rihanna
3 comentarii
Liviu on
AlIna C on
danac on
Comentariul a fost trimis.Salutare. In primul rand felicitari pentru tot ce faceti!
Ajutati-ma si pe mine cu o informatie, va rog: cat timp ai la dispozitie pe tarm sa vizitezi diferitele insule?
Este gratuita doar la dozatoarele de la restaurante. adica in timpul meselor si nu ai voie sa umpli sticla cu apa de acolo. Ca sa ai apa de baut in camera tot timpul cea mai buna varianta e sa o cumperi din porturi.
Super articolul! Multumim! Nelamuriri: apa nu e gratuita pe vas (ziceati ca e mai bine de cumparat din port)? Anumite bauturi, sucuri sunt incluse in pret? Poti lua ceva mancare la pachet pt a nu fi nevoit sa te intorci pe vas pana la plecare?