Așteptarea este foarte grea atunci când mai sunt câteva luni bune până la vacanță, dar mai mare bucuria când te întorci și realizezi că ai avut încă o experiență pe cinste. Așa se întâmplă și acum, când abia ne-am întors dintr-un city break de patru zile în Barcelona, pentru care am cumpărat biletele încă din iulie 2016, când am reușit să dăm 50 de euro de persoană, cu Wizz Discount.

A fost, ce-i drept, a doua noastră vizită în capitala Cataloniei, așa că, în total, am petrecut aici în jur de nouă zile. Acum, că ne-am împrospătat memoria, am reușit să așternem într-un articol traseul complet pentru Barcelona, ba chiar cu prețuri actualizate, valabile în martie 2017.




Cazarea

De nenumărate ori am fost întrebați de recomandări pentru cazare. Barcelona este, ce-i drept, un oraș destul de scump când vine vorba de hoteluri, așa că am apelat și de data aceasta la AirBnb. Pentru că am fost un grup de patru persoane, am ales un apartament cu trei camere, localizat în preajma mall-ului Diagonal del Mar, la vreo cinci minute de stația de metrou El Maresme | Forum.

Condițiile sunt excelente: toată mobila este de la Ikea, camerele sunt curate, iar paturile foarte confortabile.

Pentru întregul apartament am plătit 280 de euro pentru patru nopți, patru persoane, cum spuneam, în luna martie 2017. Există, desigur, și hoteluri la prețuri decente, însă doar dacă faci rezervările din timp. De altfel, am mai pus și pe site propuneri de city break în Barcelona, cu cazare la hotel, în cameră dublă, la 40 de euro pe noapte.

 

Transportul

Transportul intern în Barcelona este foarte ușor de folosit și bine pus la punct. Orașul este pur și simplu împânzit de linii de metrou, tren și autobuz, foarte bine conectate.

Aeroportul El Prat este legat de oraș printr-o linie de metrou, iar pentru transfer ai nevoie de un bilet special de 4,5 euro. Altfel, un bilet simplu costă 2,15 euro și este valabil atât la metrou, cât și la autobuz.

Există, însă, și variante de abonamente denumite HOLA BCN: pentru 2 zile costă 14,5 euro, pentru 3 zile 21,20 euro, pentru 4 zile 27,50 euro, iar pentru 5 zile 33,70 euro. Pe lângă acestea, există și varianta unei cartele cu zece călătorii, care te-ar costa 10 euro, aceasta fiind, de altfel, și varianta pentru am optat noi în cele patru zile pe care le-am petrecut în Barcelona. Motivul? Probabil îl știi deja: obișnuim să mergem foarte mult pe jos. Găsești aici toate informațiile de care ai putea avea nevoie în legătură cu transportul în Barcelona.

 

Mâncarea

Mâncarea este delicioasă în această parte a Spaniei, în Catalonia, și nici nu este nevoie să scoți o avere din buzunar ca să simți că ai avut parte de o experiență gastronomică completă. Suntem convinși de faptul că stilul nostru de călători nu este chiar pe placul majorității, dar hai să vedem, totuși, cam care a fost planul nostru ”de atac”, pe care îl folosim cam de fiecare dată când vizităm un oraș.

Dacă, de pildă, nu avem micul dejun inclus în prețul cazării, cu siguranță apelăm la supermarketul local. În Barcelona, nu a fost nevoie să ne aprovizionăm decât o dată cu tot felul de mezeluri și specialități tradiționale, brânzeturi, fructe, baghete și câteva beri.

Ca idee, un pachet de chorizo costă 2-3 euro, o baghetă 0,5-1 euro, o apă cam la fel, între 50 de cenți și 1 euro, o cutie cu căpșuni cam 1-1,5 euro. La patiserii, prețurile pornesc de pe la 50 de cenți și ajung chiar și la 3 euro, în funcție de ce îți dorești.

La prânz, ocolim de obicei restaurantele în favoarea specialităților locale de tip ”take away”. Ne mai oprim, eventual, la o cafenea și încercăm o prăjitură, o înghețată, produse de patiserie, o ciocolată caldă cu churos sau cine știe ce alte minunății mai găsim în meniu. O cafea, de exemplu, este între 1,2 și 3 euro, ciocolata cu churos 2,5-3,5 euro, iar o înghețată aproximativ 2-3 euro pentru o cupă.

Cina, pe de altă parte, se compune din falafel, kebab sau mâncare chinezească, dar nu s-a întâmplat niciodată să rămână un city break fără o masă la un restaurant cu specific local.

În Barcelona, am ales două restaurante de acest fel. La primul, am mâncat cam așa: creveți (o farfurie plină ochi a costat 7-8 euro), patatas bravas, la 3-4 euro, calamari, la 7-8 euro. La al doilea, în schimb, cu specific grill, ne-am răsfățat cu steak de vită și iepure la grătar, ambele însoțite de cartofi copți în jar și de câte un pahar de vin roșu, iar pentru întreaga masă am dat cam 25 de euro de persoană.

 

Suveniruri

Nicio vacanță fără magneți de frigider. Ca atare, e posibil să mai scoți din buzunar 0,4-0,5 euro, deși am văzut și la 3 euro. Comercianții își încearcă norocul, desigur, depinde, însă, numai de tine de unde preferi să cumperi. Brelocurile costă între 1 și 4 euro, iar pentru tricouri și alte tipuri de suveniruri am observat că se poate negocia. Cam ca la bazar. 🙂

 

Ce să vizitezi în Barcelona

”Dragi pasageri, odată ajunși la destinație, vă rugăm să aveți la îndemână cea mai comodă încălțăminte!”. Cam așa ar trebui să înceapă orice vacanță la Barcelona, pentru că la orice pas găsești câte ceva care să îți atragă atenția, care să merite un scurt popas, fie că e un artist stradal, fie că e un cântăreț la metrou sau o operă a marelui Gaudí. Picioarele să te țină, atât!

Parc de Ciutadella și Arcul de Triumf 

Plimbarea prin parc este obligatorie. Aici, vei găsi o fântână impresionantă, proiectată de Josep Fontserè, un lac, mulți palmieri, un elefant în mărime naturală și grădina zoologică ce adăpostește cam 7.500 de animale din 400 de specii diferite.

Un bilet pentru grădina zoologică este 20 de euro pentru adulți și 12 euro pentru copiii sub 12 ani. Mai multe detalii despre orar și tarife sunt disponibile aici.

Dinspre parc, poți merge către Arcul de Triumf, aflat la capătul unei lungi promenade. Construit între anii 1848-1910, el arată astăzi cam așa:

 

Piața Catalunya

Vorbim aici despre cea mai mare piață din Barcelona. Dacă ajungi aici, asigură-te că ai la tine niște biscuiți sau niște pâine, pentru că vei da nas în nas cu sute de porumbei. Nici nu-ți poți închipui cât de simpatici sunt când ți se năpustesc, toți odată, în palmă și încearcă, fiecare cum poate, să ciugulească ceva.

Piața este în imediata apropiere a Cartierului Gotic, așa că acesta poate fi momentul potrivit pentru a-ți începe traseul prin centrul medieval al Barcelonei.

 

Palatul Muzicii Catalane (Palau de Musica Catalana)

Palatul este o clădire modernistă construită între anii 1905 și 1908, găzduind astăzi o sală de concerte. Clădirea a intrat în patrimoniul UNESCO în 1997 și îți va încânta privirea, fiind, de altfel, și încălzirea, ca să zicem așa, pentru tot ceea ce urmează să vezi în materie de arhitectură. Intrarea costă 18 euro, iar detalii suplimentare sunt disponibile aici.

 

Palatul Guell

Este un conac proiectat de arhitectul Antoni Gaudí pentru un magnat industrial pe nume Eusebi Güell între anii 1886-1888. Clădirea este situată pe strada Carrer Nou de la Rambla și poate fi vizitată contra sumei de 12 euro. Dacă vrei să citești mai multe, aici este locul.

 

Cartierul gotic, Barri Gòtic, și Catedrala Barcelonei

Centrul vechi al Barcelonei datează din vremuri medievale și clar poți pierde câteva ore plimbându-te pe străduțele încărcate cu istorie din această zonă, admirând clădirile, piațetele, pentru ca, la sfârșit, să te retragi într-o cafenea cochetă.

Tot aici vei putea vedea și impresionanta catedrală a Barcelonei, construită în stil gotic între anii 1298 și 1448. Intrarea este 7 euro, iar undeva prin spate se poate intra și într-o capelă, pentru rugăciune, intrarea aici fiind gratuită. Detalii suplimentare despre programul de vizitare și tarife sunt disponibile aici.

 

Piața La Boqueria (Mercat de la Boqueria)

Se poate ca, aflându-te într-un city break în Barcelona, o oră sau două petrecute în piață să nu fie chiar cea mai interesantă activitate. Totuși, vorbim despre cea mai mare piață din Barcelona, deci și despre una dintre principalele atracții ale orașului. De ce? Pentru că aici găsești sute de produse alimentare de la carne proaspătă la scoici gigant, de la fructe exotice la ouă de struț, dar și numeroase restaurante cochete.

Toate îți vor fura privirea, iar prețurile sunt destul de bune, chiar și pentru o atracție turistică atât de cunoscută, cum este Boqueria. Pe o cutie cu căpșuni, de exemplu, am dat 1 euro.

 

Vestitul bulevard La Rambla

Vizavi de Cartierul Gotic, La Rambla este o stradă lungă de 1,2 kilometri ce conectează Piața Catalunya de Statuia lui Columb. Aici o să găsești cu siguranță o atmosferă de vacanță ca nicăieri altundeva, palmieri înalți, ce par să înțepe cerul, artiști de stradă – statui vii sau caricaturiști –, terase și, bineînțeles, foarte mulți turiști.

O caricatură, de pildă, costă 10 euro, dar poți pleca cu o amintire haioasă din Barcelona.

 

Monumentul lui Columb, orientat spre, ia să vedem cine ghicește, ce continent?

A fost construit în anul 1888 în onoarea lui Christophor Columb, pentru a celebra prima sa expediție spre continentul american.

 

Portul Vell

După ce îți tragi sufletul la statuia lui Columb, poți porni ușurel, pe Promenadă, pe lângă port, spre renumita plajă urbană Barceloneta. Sigur, ai ceva de mers pe jos, dar ai și ce admira în port, de la tot felul de ambarcațiuni de lux și iahturi, la bărci cu vele și palmieri. Briza mării, neprețuită.

 

Plaja Barceloneta

Cum spuneam, este o plajă urbană cunoscută în întreaga lume și foarte frumoasă. Ca atare, vom lăsa pozele să vorbească despre ea:

 

Casa Milla sau La Pedrera

Fațada clădirii aduce mai degrabă cu o stâncă, motiv pentru care s-a și ales cu denumirea de La Pedrera, care se traduce prin carieră de piatră.

A fost proiectată de către celebrul Antoni Gaudí și construită între 1906 și 1912. Pentru unicitatea sa, dar mai ales pentru valoarea adusă orașului catalan, clădirea a fost inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1984. Se găsește pe bulevardul Passeig de Gràcia, la numărul 92, iar intrarea costă 22 euro.

Site-ul oficial este locul unde poți găsi mai multe informații care te-ar putea interesa.

 

Casa Batllo

Este o altă capodoperă a marelui Gaudí. Această casă, însă, nu a fost construită de la zero, ci reproiectată și modificată în anul 1904 de renumitul arhitect. Numele local al clădirii este Casa dels Ossos sau Casa Oaselor, și asta pentru că unele detalii de pe fațada clădirii seamănă cu oasele unui schelet.

Clădirea se găsește pe același Passeig de Gràcia, la numărul 47, nu foarte departe de Casa Mila, iar intrarea costă 23,5 euro. Pe site-ul oficial poți vedea și alte informații.

 

Bine ai venit în parcul Güell!

Vechi de peste 100 de ani, parcul este una dintre capodoperele lui Gaudí, deci o atracție pe care nu ar trebui să o ratezi sub nicio formă. O parte a parcului poate fi vizitată gratuit, dar pentru o alta se plătește o taxă de 7 euro.

Cozile se formează la fiecare 30 de minute, iar biletele se cumpără de la intrare sau de pe site-ul oficial al parcului.

 

Fostul spital Sant Pau

Este un complex construit între anii 1901 și 1930, proiectat de arhitectul catalan Lluis Domenech i Montaner. Stilul este modernist, exact ca cel al clădirii Palau de la Música Catalana, ambele făcând parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Până în iunie 2009, clădirea a fost folosită ca spital, fiind și una dintre cele mai vechi instituții de acest fel din Europa. Ulterior, a fost restaurată și deschisă publicului larg ca muzeu și centru cultural, în anul 2014. Mai multe detalii, dar și bilete online poți găsi aici.

 

Torre Agbar, clădirea în formă de glonț

Clădirea se vede din aproape orice punct al Barcelonei. Torre Agbar este poarta de intrare a cartierului tehnologic al orașului. Un lucru foarte interesant este că, în anul 2011, turnul a fost premiat de către Consiliul European și recunoscut drept una dintre clădirile verzi ale Europei pentru eficiența energetică și pentru emisiile reduse de CO2.

Seara este acoperit de lumini colorate, deși și ziua poți face niște fotografii reușite. În afara acestor fotografii, nu prea ai ce face aici, dar merită să fie văzut.

 

Sagrada Familia

Simbolul Barcelonei, fără doar și poate, bazilica te va lăsa cu gura căscată. La propriu. Deși este în construcție de mai bine de 200 de ani. Este o imensitate de clădire, o minune, pur și simplu, acoperită cu sute de simboluri și viziuni ale lui Gaudí.

Astăzi, clădirea nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile și încasările din biletele de intrare, așa că să nu-ți pară rău că vei da 18 euro pentru a o vizita.

Dacă achiziționezi biletul online, poți face o economie de 3 euro, taxa fiind în felul acesta doar 15 euro.

Gaudí și-a dedicat ultimii 15 ani ai vieții sale strict acestui proiect, fiind unul de o amploare nemaiîntâlnită. Se pare că estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție specifice acelor vremuri, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției, dar, datorită evoluției tehnologiei, catalanii speră să finalizeze lucrările în anul 2026.

Pe noi, cel puțin, Sagrada Familia ne-a dus cu gândul la o navă spațială extraterestră. Stâlpii de susținere au formă de copaci, ramurile formând arcadele încărcate de simbolistică, vitraliile au culori diferite de la est la vest.

Este cu siguranță cea mai spectculoasă clădire pe care am văzut-o vreodată, atât la exterior, cât și la interior.

 

Dealul Montjuïc și Poble Espanyol

Există un funicular ce pleacă de la stația Paral·lel către muntele Montjuïc și poți folosi aceeași cartelă de metrou. Mai există și varianta telefericului, care îți oferă posibilitatea să vezi Barcelona de sus, spre castelul Montjuïc, însă acesta costă 12,5 euro.

Noi am ales să mergem pe jos până la castel, și bine am făcut. În drum, sunt numeroase grădini amenajate cu flori și tot felul de plante exotice, de zici că ai ajuns în mijlocul raiului. Intrarea costă 3 euro pentru adulții sub 29 de ani și 5 euro pentru cei mai... ”în vârstă”.

Castelul propriu-zis nu este cine știe ce la interior, dar poți face niște fotografii panoramice de acolo, una și una!

După ce am vizitat castelul, am luat-o pe jos spre Muzeul Satului, așa-numitul Poble Espanyol. Am trecut și pe lângă Castelul Olimpic, și pe lângă Muzeul Național de Artă Catalană. Intrarea la Muzeul Satului costă 14 euro, dar, după părerea noastră, prețul este cam mare și nejustificat.

Este simpatic înăuntru, n-avem ce zice, dar destul de mic, plus că nu poți vedea și interiorul clădirilor. La parterul fiecărei clădiri sunt magazine cu suveniruri și terase-restaurant cu prețul cam piperate.

Muzeul de Artă Catalană (MNAC)

Muzeul deține o colecție impresionantă de sculpturi, picturi, desene imprimate, postere și fotografii și explică foarte bine importanța artei catalane din perioada romantică până la mijlocului secolului al XX-lea. Intrarea costă 12 euro.

Mai multe detalii despre prețuri, programul de vizitare și expoziții poți să găsești aici.

 

Fântânile Magice, Piața Spania și Mall Arena de Barcelona

Fântânile Magice se află la poalele dealului Montjuïc, chiar în fața Palatului Național. De ce sunt ele magice? Pentru că, odată ce pornesc, spun o adevărată poveste: luminile colorate, muzica și dansul apei sunt o încântare pentru oricine ajunge pe-aici. Atenție, însă, fântânile pornesc în general vinerea și sâmbăta, doar pentru o oră și jumătate și doar la anumite ore.

Programul fântânilor poate fi verificat aici.

La capătul dinspre fântâni al bulevardului se află Piața Spania, una dintre cele mai mari piețe din Barcelona. Locul poate fi de-a dreptul copleșitor, cu numeroase clădiri de toate felurile, monumente, trafic intens, foarte mulți oameni, localnici și turiști, și un renumit și foarte mare mall, fix în centru, Mall Arena de Barcelona.

Este interesant că, în trecut, clădirea a fost folosită ca ring pentru luptele cu tauri (Plaza de toros de las Arenas).

 

Parcul Labirint

Este cel mai vechi parc din oraș și versiunea Barcelonei la Alhambra din Granada, o moșie regală uimitoare, înconjurată de grădini și fântâni. Apa este un element fundamental al grădinii, iar arcurile maure și grotele cu zei greci reprezintă o combinație armonioasă de stiluri mediteraneene, arabe, neoclasice și romantice.

Muntele Tibidabo

Este un munte situat în partea de nord-vest a Barcelonei și poate fi văzut din aproape tot orașul, fiind cel mai înalt punct, cu cei 500 de metri altitudine ai săi.

Aici se găsește un parc de distracții vechi de mai bine de 100 de ani, dar și Temple Expiatori del Sagrat Cor, adică Biserica Sfintei Inimi. Se poate ajunge în zonă cu funicularul sau cu autobuzul T2 care pleacă din Piața Catalunya.

 

Port Aventura

Este ultima atracție a listei noastre, dar mărturisim că și cea preferată. Port Aventura se mândrește să fie unul dintre cele mai mari parcuri de distracții din Europa, cu atracții ce îți vor da lumea peste cap, la propriu și la figurat. Am povestit mai multe despre parcuri de distracții în acest articol.

Prețurile biletelor pornesc de la 47 de euro. Alături, se află și Ferrari Land ce urmează să se deschidă anul acesta, adică în 2017. Parcul se află în afara orașului, însă la gară poți achiziționa biletul de tren împreună cu biletul de intrare în parc la același tarif, de 47 de euro.

Site-ul oficial, cu tot cu tarifele și atracțiile parcului, se găsește aici.

Ehei, ai citit ceva ca să ajungi la finalul articolului, nu glumă! Păi, dac-ai făcut-o și pe-asta, ori te-a prins povestea, ori vei ajunge și tu, cât de curând, în Barcelona și, iată, acum ai și un punct de plecare.

Așa că, dacă pleci, vacanță frumoasă și fii pe fază la următoarele ponturi de pe site, pentru city break-uri pe cinste, cu bani puțini!

 

 

Citește și:

Ce muzee poți vizita gratuit în Barcelona și cand?



4 comentarii

  1. Multe curse low cost aterizează la Girona cred ca ar fi util sa punem in calcul transportul…aproape 100km pana in Barcelona.

  2. Credeam că sunt singurul care mănâncă șaorma în concediu :)), acum sunt la Roma și mor de foame.Dar în Barcelona sub nicio formă, merită meniul zilei sau paella,despre care ar poate ar fi meritat scris un articol.In rest super articol

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.