Deși nu este tocmai o idee de vacanță obișnuită, un city break în Kiev și Prypiat poate fi o experiență unică, în urma căreia sigur vei avea o mulțime de lucruri de povestit. Mai ceva decât după un weekend la Mamaia, asta-i clar. Dar despre Kiev și vecinii noștri din Ucraina, un articol separat.




Să vorbim despre Prypiat, un oraș-fantomă părăsit în grabă de locuitori, fiind și cel mai apropiat de centrala nucleară de la Cernobîl. Prypiat se află la 110 kilometri de Kiev și, ca să ajungi aici, ai nevoie de o permisiune în zona de excludere de 30 de kilometri. Cea mai simplă modalitate de a obține acest tip de acces este să apelezi la un operator de tururi în Cernobîl, majoritatea fiind în Prypiat.

 

Prypiat-1

Cand se poate vizita Cernobîl?

Teoretic, în orice zi, tot timpul anului. Se înțelege, însă, că depinde și de vreme

Cum ajung la Cernobîl?

Ca să ajungi la Cernobîl, trebuie să mergi mai întâi la Kiev. Din București până în Kiev sunt aproximativ 950 de kilometri, ceea ce înseamnă cam 12 ore de condus. Ruta optimă ar fi prin punctul vamal Albița.

Dacă ai un smartphone la îndemână, recomandarea ar fi să folosești Sygic, cum am și făcut cu succes în multe escapade rutiere și cu care reușești să îți faci treaba fără probleme. Desigur, există și zboruri pe ruta București-Kiev, iar tarifele pornesc de la 180 de euro pentru o călătorie dus-întors, preț verificat pentru noiembrie 2015.

 

Pripyat2

De unde poți cumpăra o excursie la Cernobîl?

Sunt multe companii care organizează tururi și excursii în Cernobîl, cu pornire din Kiev. Ukrainianweb.com, de pildă, are o experiență de mai bine de 10 ani în domeniu și oferă excursii de o zi la Cernobîl, la prețul de 89 de euro. Tariful include ghid în limba engleză, pick-up și drop-off în Kiev, acces pentru zona de excludere și prânz. Ca idee, se poate plăti atât cash, cât și cu cardul. Dacă ești interesat, poți să vezi aici itinerarul turului.

Alți operatori ar mai fi Trip-to-Chernobyl.com sau ChernobylTrip.com.

Chernobyl-4_and_the_Memorial_2009-001

Este sigur să vizitezi Cernobîl?

Răspunsul ar fi că este mai sigur decât un zbor cu avionul. Radiațiile, ce-i drept, reprezintă încă o mare problemă în zona de excludere și va mai fi pentru sute de ani de acum încolo, dar nivelurile de radiații ale acestei zone variază destul de mult. Ghizii și operatorii de excursii cunosc foarte bine zonele cu un nivel slab de radiații și vă vor ține departe de cele periculoase. În plus, acestea sunt monitorizate în permanență, tocmai pentru a menține lucrurile sub control, iar turiștii să fie în deplină siguranță.

Ca să îți faci o idee, cantitatea de radiații absorbită la Cernobîl în timpul unui tur este mai mică decât cea absorbită în timpul unui zbor transatlantic. Totuși, lângă reactorul 4 nu poți sta decât o foarte scurtă perioadă de timp. Ca să nu te ia nimic prin surprindere, iată aici regulile unei excursii la Cernobîl.

 

Prypiat3

Cât de sigură este situația în Ucraina?

Datorită confruntărilor dintre armata ucraineană și trupele rusești, situația în Ucraina continuă să fie instabilă, însă treaba asta este valabilă pentru partea de est a țării, adică la 700-800 de kilometri de Kiev și Cernobîl, nicidecum aici, în zonă.

 

Citește și:

Aventură post-apocaliptică: în vizită la centrala nucleară de la Cernobîl



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend