Săptămâna trecută am făcut un mic traseu de șase zile prin Colinele Transilvaniei. De foarte mult timp ne doream să ajungem în vestitul sat săsesc Viscri, iar ultimele zile de vară au fost numa’ bune pentru a pleca la drum, și nu orice fel de drum, ci unul de țară. Atenție însă, că drumurile prin satele săsești sunt destul de proaste, dar asta nu e chiar o noutate pentru români. Am vizitat toate satele cu o mașină mică, drumurile nu sunt asfaltate, în aceeași situație fiind și Viscri, care încă a rămas la stadiul de ulițe cu gropi.

Traseul a fost următorul: București-Sighișoara-Mediaș-Alma Vii-Biertan-Cloașterf-Saschiz-Viscri-București. Despre minunata căsuță țărănească în care am fost cazați în Viscri urmează să-ți povestim în curând într-un articol dedicat. În rest, însă, după cele trei zile petrecute în acest sat de poveste, am tras linie și am întocmit o listă cu experiențele pe care credem că ar fi minunat să le încerci și tu. Să purcedem, așadar.

1. Biserica Fortificată

Este o adevărată bijuterie a Transilvaniei medievale. Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea în locul unei foste biserici romane, fiind înconjurată de ziduri de apărare, două turnuri, două bastioane, iar din anul 1999 face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Dintre toate bisericile fortificate pe care le-am văzut în zonă, aceasta ne-a plăcut cel mai mult.

În plus, contra unei taxe de intrare de 8 lei de persoană, poți vizita și un muzeu cu obiecte populare din zonă, curtea interioară a bisericii, zidurile de apărare, dar și bisericuța. De aici, poți urca pe o scară interioară destul de mică și întunecată până în turn, unde ți se va deschide în fața ochilor o vedere minunată a regiunii din jurul satului.

 

Intrarea în cetate

Prin curtea interioară

Muzeul cu obiecte populare

Biserica veche

Scara ce duce în vârful turnului

Vedere din turn

2. Cazare într-o casă săsească

Să ajungi în Viscri și să nu te cazezi într-o căsuță țărănească, apoi asta nu e cu putință, mai ales că ai de unde alege. În ultimii ani, tot mai mulți străini, dar și români de-ai noștri au investit în zonă, iar cazările arată impecabil. Lucru inedit, dar și ușor de ținut minte, vei vedea că toate pensiunile au în denumire chiar numele satului, Viscri, și numărul la care se află.

Prețurile nu sunt chiar mici, de până-n 100 de lei pe noapte, ba chiar pornesc de pe la 250 lei pentru o cameră dublă, dar, pentru o experiență de o noapte sau două, măcar o dată în viață, se poate face și un compromis. La urma urmei, fie vorba între noi, stai într-un sat celebru, unde a ales să-și cumpere o casă chiar și Prințul Charles. 🙂

 

La Viscri 32 ești însoțit tot timpul de cele 3 rațe, locuitori permanenți ai bătăturii

Noi am fost cazați la Viscri 32, o căsuță ca-n povești, cu tot confortul necesar, care a fost recondiționată ireproșabil, cu o atenție la detalii la care nici nu te-ai gândi.

Proprietarii sunt niște tineri de la oraș care au decis, ca mulți alții, să renunțe la viața confortabilă pe care o duceau în capitală, în schimbul unei căsuțe săsești cu două camere și cu o șură, astăzi singurul restaurant-șură din zonă.

 

Bucătărioara și zona de luat masa

Camera în care am stat noi

Am tras cu ochiul și la vecinii din camera alăturată- patul dublu

Am tras cu ochiul și la vecinii din camera alăturată- patul țărănesc

3 . Prânz la Restaurantul din Șură

Acum, că am ajuns și la capitolul mâncare, ce ai zice de o supă cremoasă de roșii dulci din Viscri și Băleni, cu ardei copt direct pe plită și dichisită cu busuios și smântână? Sau, de ce nu, de cartofii ciobanului cu telemea maturată, odihniți la cuptor, cu cârnat țărănesc de porc? Toate fiindu-ți servite de o localnică simpatică din sat fie în restaurantul-șură, fie în grădina-livadă din spatele șurii.

Dacă ne întrebi pe noi, restaurantul este fără doar și poate un obiectiv în sine de vizitat și ar trebui inclus în orice ghid turistic al satului Viscri, mai ales că și mâncarea este dumnezeiască.

Cu toate astea, nici măcar nu este vorba numai și numai despre mâncare, ci și despre detalii, despre pasiune, despre ideea atât de... altfel. Mara, avocat de profesie și unul dintre proprietarii pensiunii Viscri 32, s-a hotărât să-și pună șorțul de bucătăreasă și se descurcă de minune. Ce mai visăm și astăzi la tarta cu fruce de pădure pentru care am da oricând o fugă înapoi în sat!

 

Barn Restaurant

Cam așa se așteaptă mesenii in Restaurantul-Șură 🙂

Supă cremă de roșii. Mmmmmm!

Tarta viselor 🙂

4.Parada celor 300 de vaci de la apusul soarelui, cu o turmă de capre în deschidere

Acum, că ți-am povestit despre celebra Biserică Fortificată, despre un loc de cazare de poveste și încă unul unde să-ți astâmperi foamea cum se cuvine, iată că a venit și rândul spectacolului.

Toți cei cu bunici sau rude pe la țară știu prea bine că vaca pleacă dimineața la păscut și se întoarce, draga de ea, spre seară, singurică, înapoi acasă. Știam și noi asta, ba chiar am copilărit printre cârduri de gâște, rațe și alte orătănii ce se aflau în bătătură, dar ce am văzut în Viscri a fost cu mult peste așteptări.

În fiecare zi a lunii august, nu mai târziu de 19:15, toți țăranii din sat, dar și turiștii deopotrivă ies în fața porților pentru a-și întâmpina vacile. Imaginează-ți că satul are în total nu mai puțin de 300 de vaci.

Parada este deschisă de un grup de vreo 20 sau 30 de capre, ce intră primele pe ulița principală, alergând, pentru ca apoi, preț de vreo 30 de minute, să treacă agale cele aproximativ 300 de vaci, de toate culorile, rasele și mărimile. Minunat cum vuiește satul la ceas de seară, de oameni și de animale, și cum ne-a făcut pe noi, copiii orașului, să uităm puțin de grijile noastre!

 

Caprele grăbite se îndreaptă cu viteză spre casă

Vacile si turiștii 🙂

5. Plimbare prin sat

Tot ce trebuie să faci este să ieși din casă și să dai o tură prin sat. Fă poze, salută localnicii, așază-te pe un bolovan sub un măr de pe marginea drumului și lasă timpul să treacă pe lângă tine fără să te grăbești nicăieri, fără să te apese nimic. Privește viața la sat și bucură-te că noi, poporul acesta frământat ce suntem, încă o mai avem și, dacă tot o avem, o putem iubi și ne putem mândri cu ea.

Nu știu cum ar fi pentru tine, dar pe noi ne-a încărcat cu energie pozitivă.

 

La pas prin sat

La pas prin sat

La pas prin sat

La pas prin sat

6. Plimbare cu bicicleta pe pistele off-road

La mare modă prin zona Colinelor Transilvaniei este să faci trasee cu bicicleta. Poți închiria o bicicletă de la una dintre pensiunile din sat și să pornești într-o aventură pe dealuri. Pista de biciclete amenajată traversează nouă sate, chiar și orașul Sighișoara, iar cea mai mare parte a traseului trece prin pădure.

 

Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Dacă îți face cu ochiul, uite aici și harta satului.

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.