Se apropie Crăciunul și noi suntem parcă din ce în ce mai departe de casă. Vasul s-a îndreptat spre insula Tobago din statul insular Trinidad și Tobago. La o aruncătură de băț se află Venezuela, cu ale sale probleme cunoscute întregii lumii. Oprim în Scarborough, care este și capitala insulei.



Câteva lucruri pe care ai vrea să le știi despre Tobago:

- Este localizată pe așa-numita Centură a Uraganului (Hurricane Belt), fiind mărginită la sud de Marea Caraibilor, iar la nord de mult mai învolburatul Ocean Atlantic.
- Insula are 300 de kilometri pătrați și o populație de 54.000 de locuitori, locuitori cu o culoare a pielii închisă, majoritatea fiind urmași ai foștilor sclavi aduși de britanici de pe continentul african.
- Moneda este Dolarul Trinidad Tobago, dar poți folosi și dolarul american (1 USD = 6,7 TT).
- Insula a fost colonie britanică, astfel că limba oficială este engleza, însă localnicii vorbesc și creola, dialectul local. De reținut că și engleza vorbită aici este foarte greu de înțeles.
- Insula trăiește preponderent din turism, agricultură și pescuit.

Cu două locuri în minte, ieșim de pe vas și pornim în căutarea stației de autobuze locale. Ne învârtim puțin, nici urmă de autogară, întrebăm câțiva localnici și, în cele din urmă, ajungem la o stație. Biletele nu se iau de la șofer, ci de la un magazin. În stație, niște localnici intră în vorbă cu noi și, din una-n alta, le spunem că vrem să ajungem în Charlottenville, care se află în capătul celălalt al insulei. Ne dezumflă imediat spunându-ne că vom face destul de mult până acolo, că autobuzele circulă foarte rar și că, practic, riscăm să nu ne întoarcem la timp. Simțim, cumva, că au dreptate, așa că regândim planul.

Ne întoarcem aproape de port, unde erau taximetriștii și ne tocmim cu un localnic ca să ne plimbe toată ziua pe insulă pentru 75 de dolari, cu singura condiție ca noi să alegem itinerarul. Zis și făcut! Am pornit la drum, așa că hai să vedem pe unde am ajuns:

1. Prima oprire a fost la Castara Bay, un sat pescăresc liniștit, cu o plajă foarte frumoasă. Oamenii păreau să fie împăcați cu ritmul vieții pe care o duc și la fel de încadrați în peisaj erau și cei câțiva turiști cazați în zonă pe care i-am văzut.

2. Englishman’s Bay ne-a dat pe spate. Cam așa arată pentru noi paradisul. O plajă lungă, cu apă turcoaz, cu nisip fin și străjuită de o pădure de cocotieri din care se aud cântând tot felul de păsări exotice. Am rămas aici mai bine de o oră, timp în care am numărat doar cinci familii pe ditamai plaja. Dacă ajungi în Tobago nu rata acest colț de rai! Garantăm că n-o să-ți pară rău!

3. Black Rock, încă o plajă demențială unde am zăbovit foarte puțin, fiind în trecere.

4. Buccoo Bay. Locul ăsta ni s-a părut unul dintre cele mai interesante din întreaga noastră vacanță în Caraibe. Dar hai să-ți povestim și de ce. În primul rând, șoferul ne-a dus mai întâi într-un loc în care părea că s-ar ține curse de cai, dar surpriză! Aici se țineau de fapt curse cu capre! Și nu oricum, ci cu stăpânii lor alergând pe lângă ele. Cred că trebuie să fie foarte amuzantă întrecerea, căci omul nostru ne povestea cu mare patimă, dar și cu mândrie despre acest ”sport” al lor, care este deseori și subiect al pariurilor.

Aruncă o privire la filmulețul de mai jos, bagă la cap informația și organizează-te în așa fel încât să prinzi și o astfel de cursă.

 

Vizavi de centrul modern de curse de capre, se află o minunăție de plajă. Cum intri pe plajă, vezi câțiva copaci pe care sunt semne de atenționare pentru cei ce ajung aici. Nu e voie să atingi copacii, iar motivul este că acești copaci sunt otrăvitori. Și iată cum, de-a lungul plajei cu nisip fin și alb, cu apă turcoaz, stă liniștită o pădure periculoasă, otrăvitoare. Goală și plaja, goală și pădurea. Am stat și aici de nu ne mai venea să plecăm, mai ales că, la umbra copacilor, temperatura era mai blândă. Apa mării, fiartă, iar valurile fix cât trebuie. Vis!

Pe lângă asta, Buccoo Bay se mândrește cu o grădină de corali protejată de lege. Aici poți închiria o barcă cu fundul transparent, iar în felul acesta poți vedea minunățiile subacvatice.

5. Cel din urmă, dar probabil cel mai exotic loc văzut de noi până acum, alături de plajele din Zanzibar – Pigeons Point. Ca să intri în zonă, trebuie să plătești o taxă (7 dolari pentru două persoane). Apoi, ține-te bine! Palmieri, cocotieri, nisip alb fin,  apă de un turcoaz perfect, clocotită și toți turiștii din lume adunați laolaltă. Zona este extrem de bine întreținută: este curat, sunt două restaurante, chiar și câteva puncte cu dușuri și toalete, wi-fi gratuit, șezlonguri și umbrele, salvamari, ba și o zonă pentru amatorii de kitesurf. Am rămas aici pentru tot restul zilei, până ne-a răzbit foamea și am făcut cale întoarsă spre vas. Nu de alta, dar prețurile erau destul de măricele pe-aici.

Cum cuvintele sunt de prisos, te lăsăm mai bine cu niște poze de la fața locului.

Șoferul ne-a așteptat și ne-a dus înapoi în oraș, ocolind puțin, ca să vedem și șoseaua de pe malul Atlanticului învolburat.

Ne-a plăcut mult Tobago, a fost unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat și am mai fi avut o mulțime de locuri de văzut și de făcut: Charlottenville, pe care l-am ratat, plimbarea cu submarinul, plimbarea cu barca cu fund transparent, drumeții în pădurea tropicală, o excursie până la insulița Little Tobago, insulă-paradis a păsărilor exotice, insula caprelor. Dar ce știm noi sigur este că, în următoarea vacanță în Caraibe, vom mai trece o dată și prin Antigua, și prin Tobago, căci ne-au rămas în suflet și-i musai să ne întoarcem la un moment dat.

Am reușit să ajungem pe această insulă cu ajutorul Croaziere.co și Costa Cruises. Itinerarul a fost de două săptămâni și a cuprins GuadelupaTortola, St. MaartenAntiguaSt. Vincent, MartinicaTobago, Grenada, Barbados și St. Lucia. Către portul de îmbarcare din Guadeloupa am zburat din Paris cu Level, compania low cost a Iberiei și am plătit 130 euro/segment. Recomandăm cu încredere traseul!

Citește și:

Ce trebuie să știi dacă plănuiești o vacanță în Caraibe, Antilele Mici

Jurnal de bord. Cum a fost croaziera de două săptămâni în Caraibe

Descoperind Franța exotică – ghid de călătorie în Guadelupa

Insulele Virgine Britanice – cum am petrecut o zi în Tortola

Sint Maarten – insula împărțită frățește între francezi și olandezi

Antigua – insula fluturilor și a celor 365 de plaje

Descoperind Franța exotică – mica incursiune în Martinica

Insula Tobago – unul dintre cele mai exotice locuri de pe Pământ

Insula Barbados – acasă la Rihanna



4 comentarii

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend