Vara aceasta am dat plaja pe munții din România... și bine am făcut! Pe principiul "de ce să dai mai mulți bani pe câteva zile la mare în plin sezon, când poți cu aceeași sumă să te plimbi mai mult prin Grădina Carpaților", în luna iulie am organizat un traseu de 12 zile prin Transilvania.

Prima oprire a fost în Țara Hațegului pentru 3 zile la pensiunea Dacica, apoi ne-am retras pentru 4 zile în Țara Moților în Apuseni, mai exact în localitatea Gârda de Sus, 3 zile la Oradea și înca 2 zile la Brasov (pentru o tură cu parapanta).

Țara Moților s-a clasat direct în topul nostru cu locuri preferate din România, iar mai jos vei vedea și de ce. Crede-ne pe cuvânt, că peisajele din Apuseni concurează cu cele din Austria sau din Germania și chiar câștigă în fața lor.

1. Peștera Ghețarul de la Scărișoara

Ghețarul Scărișoara este prima peștera declarată Monument al Naturii în România in 1938. Peștera adăpostește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume (în jur de 120.000 metri cubi cu o grosime de aproximativ 16 metri), iar vechimea stratului de gheață are peste 3000 de ani. Peștera este, din punctul nostru de vedere, unul dintre cele mai interesante locuri pe care le-am văzut vreodată. Și tare ne mândrim că este la noi în România! 🙂

Înainte de a pleca spre peșteră, nu uita să iei cu tine o bluză sau o geacă, pentru că în interior temperatura scade sub 0 grade, chiar dacă este iulie-august. Intrarea costă 15 lei de persoană, coborarea în peștera se face numai cu grup însoțit de un ghid.

2. Peștera Ghețarul de la Vârtop sau Peștera Minunată

După ce te "încălzești" cu ghețarul de la Scărișoara și începi a te minuna în fața comorilor ascunse în Apuseni, e momentul să pornești spre Peștera Ghețarul de la Vârtop, aflată în apropierea cătunului Casa de Piatră din comuna Arieşeni.

Este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România si totodata găzduiește un bloc de gheață de 1600 metri cubi. Aici poți admira: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, cristale de calcit și multe alte formațiuni, fiind una dintre cele mai frumoase peșteri din țara noastră.

Atenție! Drumul spre peștera este foarte prost, nu te aventura dacă mașina ta este mai joasa ( trebuie să străbați în jur de 12 km de drum forestier cu denivelări mari)! Să ai la tine o lanternă sau aplicație de lanternă instalată pe telefon, încălțăminte de drumeție și o geacă sau o bluză, chiar dacă este vară.

Intrarea costă 10 lei. Peștera se poate vizita în intervalul orar 10:00 - 18:00 în sezonul turistic (15 iunie - 01 septembrie) doar cu ghid. Găsești mai multe detalii aici.

3. Groapa Ruginoasa

Aici vei vedea un fenomen cu totul aparte, foarte rar iîntâlnit. Un proces de eroziune activ a scos la suprafață straturile de cuartite, de culoare roșiatică.

Poți ajunge aici, fie cu mașina pe un drum forestier foarte prost, fie pe jos pe un traseu de 800 metri destul de anevoios (o urcare în pantă de vreo 30-40 minute), însă privelistea din vârful muntelui merită tot efortul.

4. Cheile Ordâncușei și Peștera Poarta lui Ionele

Am fost cazați la o pensiune foarte drăguță în Gârda de Sus. Spre peștera Poarta lui Ionele am făcut o drumeție pe jos, fiind la 1.5 - 2 km distanță. Drumul spre peșteră trece chiar prin Cheile Ordâncușei.

Câteodată ne place să fugim de aglomerație, așa că, în această drumeție de iulie, când toată lumea se înghesuia pe litoral sau pe Valea Prahovei, noi am avut toată rezervația și peștera doar pentru noi. De neprețuit!

Intrarea în peștera costă 10 lei, iar un ghid cam plictisit îți va face și o mică prezentare a peșterii. Legenda spune că, un localnic pe nume Ionel care avea probleme cu autoritățile locale, s-a ascuns câteva luni bune în peșteră. De aici ar veni numele peșterii.

Se poate vizita doar până într-un anumit punct, pentru că adăpostește și o colonie mare de lilieci.

5. Peștera Urșilor (Satul Chișcău)

Este bineînțeles unică în Europa și unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. A fost descoperită în 1975, însă istoria spune că această peșteră a fost locuită până în urmă cu cca. 17.000 ani de Ursul de Cavernă, fiind descoperite aici oase vechi de peste 100.000 de ani.

Poate fi vizitată în 3 galerii : Galeria Oaselor (locul unde s-au descoperit cele mai multe fosile de Urs de Cavernă, de Capră Neagră, de Leu și de Hienă de Peșteră), Galeria Emil Racoviță (denumită după marele speolog și cercetător Emil Racoviță) și Galeria Lumânărilor, unde poți vedea numeroase stalactite în formă de lumânări, dar și multe alte formațiuni ce îți pun imaginația la încercare.

Peștera are 1500 metri, însă cea mai mare parte este închisă publicului ca rezervaţie naturală protejată, fiind accesibilă numai speologilor.

Biletul de intrare costă 15 lei, vizitarea se face doar in grup cu ghid, de marți până duminică intre orele 10.00-17.00.

6. Casa memorială Avram Iancu

O casă tipic moțească de prin anii 1800, construită chiar de către parinții lui Avram Iancu. Pe langă casa părintească, ulterior au mai fost construite anexe ce au servit ca săli de clasă pentru școala primară din satul Incești. Astăzi, formează un complex de toată frumusețea, deschis turiștilor.

Certificatele școlare, documente referitoare la pregătirea și desfășurarea răscoalei, testamentul lui Avram Iancu, dar și multe obiecte populare moțești specifice zonei, precum unelte cu care se confecționau ciubere, tulnice sau donițe, articole vestimentare, vor face ca vizita în Țara Moților să fie una autentică.

În lunile iulie-septembrie, muzeul este deschis zilnic între orele 11-16.

7. Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci

Rezervație peisagistică, cascada Pișoaia mai este cunoscută și sub denimirea Cascada Miresii: o cădere de apă de la 18 metri pe stăncile abrupte, un adevarat spectacol creat de natură.

Ca orice loc special din zonele rurale și această cascadă are propria legenda sau chiar două. I se mai spune Cascada Miresii deoarece în trecut fetele nemăritate veneau la cascadă într-o anumită zi din an, dupa lăsarea serii, iar prin susurul apei, fata putea auzi numele flăcăului ce o va lua de soață. O altă poveste populară este cea a unui cuplu tânăr. Baiatul provenea dintr-o familie săracă, iar fata dintr-o familie bogata.

Pentru că părinții fetei nu erau de acord cu relația lor, fata s-a aruncat de pe stânci, iar de atunci, apa ce curge necontenit reprezintă lacrimile ei de tristețe pentru iubirea sa neîmplinită.

Cascada Pişoaia se află în comuna Vidra, sat Nemesi, pe Arieşul Mic si este in imediata apropiere a drumului.

 

La doi pasi de cascadă găsești și Dealul cu Melci, un alt unicat geologic în România. Denumirea vine, bineînțeles, de la moluștele pietrificate ce au trait acum 65-70 milioane de ani în Marea Tetis, locul unde sunt astăzi Munții Apuseni.

8. Detunatele 

Te-ai plictisit de peșteri, chei și muzee? În Apuseni găsești și Detunatele unice în România. Detunata Golașă este o stâncă cu peretele format din stive de bazalt, coloane cenuşiu-negricioase. Se află în Munţii Metaliferi, drumul este anevoios și complicat, dar merită tot efortul, să vezi ce poate face Mama Natură.

Denumirea de "detunată" vine de la zgomotul asemănător tunetului pe care îl produce o piatră desprinsă din masiv care cade pe masa de grohotiş de la poalele masivului. La 1.5 km de Detunata Golașă se afla și Detunata Flocoasă, ambele formand rezervații naturale din categoria geologică.

9. Galeriile Romane de la Roșia Montană

Localitatea Roşia Montană este prima localitate din România atestata documentar. Află ca aici s-au descoperit în jur de 100 km de galerii romane și din perioada medievală, unice în lume. Poți vedea descoperiri din galerii la Muzeul Mineritului din localitate, dar și fostele galerii romane din subteran, vechi de aproape 2000 de ani. Una dintre mine a fost amenajată pentru turiști și se viziteaza în grup, doar cu ghid.

Tot în Roșia Montană poti vizita muzeul " Aurul Apusenilor", centrul localității cu o concentrație importantă de clădiri istorice, lasate însa în paragină.

10. Cetățile Ponorului

Este un traseu pentru turistii mai experimentați și mai ales, pentru pasionații de speologie. Complexul carstic de la Cetățile Ponorului a fost numit Everestul speologiei Române, însă denumirea de "cetate" provine de la stâncile imense de la suprafață ce dau impresia unor ziduri de cetate. Cetățile Ponorului reprezinta un complex de galerii subterane, galeria principală având 2km și este străbătuta de un râu subteran ce formeaza cascade impresionante.

La Cetățile Ponorului se poate ajunge din Padiș pe traseul cu punct albastru, acest traseu durează 2 ore. Alternativ se poate ajunge din satul Cobleș (comuna Arieșeni), pe traseul cu triunghi roșu.

Ce zici? Te-ai convins că și România noastră merită descoperită la fel ca celelalte destinații din afara țării?

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!

Citește și:

10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureș

10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Țara Hațegului, Hunedoara și Deva

10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Oradea

Covasna, ținutul celor 160 de conace, tradiții, meșteșuguri și aventuri



2 comentarii

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.